Sverige har fått frågan om att arrangera OS 2030

Sverige kan göra ett nytt försök att få arrangera vinter-OS. Efter en intresseförfrågan från Internationella olympiska kommittén (IOK) ska Sverige inleda en förstudie om att stå som värd för OS och Paralympics 2030. För Finland är det för tidigt att diskutera om ett värdskap, säger olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto.

Presskonferensen där Sveriges möjligheter att få arrangera OS 2030 presenterades.
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
08.02.2023 13:42 UPPDATERAD 08.02.2023 16:02
IOK har utsett OS-arrangörer till och med 2032, med ett undantag. På grund av svårigheter att hitta kandidater har man skjutit upp beslutet om värdstad för vinter-OS 2030 från i år till nästa år. 
Till exempel har Sapporo satt sin ansökan på paus och för Vancouver grusades OS-planerna när regionen British Columbia sade nej av ekonomiska skäl.
HBL frågar Jan Vapaavuori, ordförande för Finlands olympiska kommitté, om Finland har fått frågan om att arrangera OS 2030.
”Svaret är nej”, skriver Vapaavuori i ett textmeddelande.
Olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto bekräftar att Finland inte tillfrågats. Hon utesluter ändå inte att Finland kan få möjligheten att arrangera OS i framtiden.
”Tidigare har Finland – när det gäller kriterierna för värdlandet – helt enkelt varit ett för litet land för att arrangera OS. Men dessa kriterier håller på att göras om för att gynna hållbar utveckling, vilket betyder att vi kan få se fler delade värdskap i framtiden. Det öppnar upp möjligheterna för ett OS i Finland i framtiden, men just nu är det inte aktuellt”, svarar Susiluoto i ett textmeddelande.
Helsingfors arrangerade sommar-OS 1952 och Stockholm stod som värd för sommarspelen 1912. Då var det ändå andra kriterier som gällde för värdlandet.
Nu ser det ut som om vår västra granne har en god möjlighet att få ordna sitt andra OS. Sverige inleder en förstudie om att stå som värd 2030.
Taina Susiluoto, vd för Finlands olympiska kommitté, säger att det i nuläget inte är aktuellt för Finland att ansöka om att arrangera OS.

”Ett första steg”

På IOK:s initiativ har man inlett ett ”informellt utbyte med inledande samtal” kring möjligheterna att arrangera OS i Sverige 2030. Nu ska man från svenskt håll gå vidare med en förstudie som syftar till att undersöka om förutsättningarna verkligen finns för att genomföra tävlingarna.
”Det var så Brisbane tilldelades spelen 2032. Vi har som ett första steg haft ett möte med IOK som handlade om att, utan förpliktelser från något håll, titta på spelen 2030. Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen”, säger Sveriges olympiska kommittés tf ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.
Den 20 april ska man lämna en delrapport om av förstudien, som man hoppas ska vara klar i sommar. Om den faller väl ut går man vidare till steg 2 (”löpande dialog”) och sedan eventuellt också steg 3 (”målinriktad dialog”) i den nya trestegsprocess som IOK använder för att bestämma var spelen ska arrangeras.

”Lärde oss mycket”

Tanken är att stora OS-kampanjer tillhör historien. Processen går ut på att IOK söker upp attraktiva orter och leder dem längs vägen fram till en omröstning. Brisbane i Australien, som ska arrangera sommarspelen 2032, blev först ut att vinna efter att ha blivit rekommenderade av IOK:s exekutivkommitté.
”Vi lärde oss mycket av kandidaturen 2026. Nu har vi haft initiala kontakter med både svensk politik och svenskt näringsliv innan vi ens inlett arbetet med en förstudie”, säger SOK:s tf vice ordförande Hans von Uthmann, som kommer att leda förstudiens styrgrupp tillsammans med ordföranden i SOK, SPK och RF.
Senast sökte Sverige OS med Stockholm och Åre som huvudorter och det är ingen kvalificerad gissning att det blir en repris den här gången, även om SOK inte vill slå fast något redan nu.
”Tanken är att se över det koncept som fanns för kandidaturen 2026, vilket skulle innebära tävlingar på flera ställen i Sverige, bland annat Stockholm, Dalarna och Jämtland. Här känner vi oss trygga att det finns stor erfarenhet att arrangera vintermästerskap i världsklass i den svenska idrottsrörelsen”, säger SOK:s nya generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.
Om Sverige väljer att gå fram med en ansökan är det i slutändan IOK:s årsmöte som beslutar vilka som får arrangera OS och Paralympics.
SOK håller i eftermiddag en pressträff tillsammans med Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet (RF).

Värdstäder för vinter-OS

2026: Milano/Cortina.
2022: Peking, Kina.
2018: Pyeongchang, Sydkorea.
2014: Sotji, Ryssland.
2010: Vancouver, Kanada.
2006: Turin, Italien.

ANDRA LÄSER