Polis skadades av nyårsraket – sköts med avsikt mot polisbilen

En polis skadades av en nyårsraket under ett uppdrag i Träskända. Raketer, men också olika larm till hemmen, sysselsatte polis och räddningsverk under nyårsafton. Bland annat i Helsingfors bedöms natten ändå som förhållandevis lugn.

Raketer sköts på olika håll i Helsingfors, de här på Drumsö.
Jenny Bäck
Anna Svartström
01.01.2022 07:00 UPPDATERAD 01.01.2022 15:14
Räddningsverket i Helsingfors ägnade nyårsnatten åt att släcka smärre bränder.
– Det var typiska nyårsutryckningar, bränder i sopkorgar och sådant. Natten var relativt lugn, det skedde inga större tillbud, säger jourhavande brandmästaren Kari Ursin vid Helsingfors räddningsverk.
I Nordsjö brann en bil och det finns misstanke om att branden var anlagd, men saken klarnar senare.
– I övrigt fördelade sig utryckningarna ganska jämnt över staden. Nyårsnatten var i år lugnare än normalt, så man kan anta att coronapandemin lagt sordin på firandet, säger Ursin.
Krogarna är under rådande restriktioner dessutom tvungna att stänga redan klockan 18.
Också Helsingforspolisen berättar att det nya året togs emot förhållandevis lugnt. Livligast var det mellan 23.30 och 1.30 på natten.
"Mest störningar orsakade nyårsraketer, som avfyrades mot människor och bilar", skriver polisen på Twitter. Enligt polisen skedde ändå inga personskador.
Under natten skedde ett inbrott på Industrigatan i Sörnäs. En av gärningsmännen lyckades fly men den andre åkte fast på bar gärning.
"Ärendet bokförs som stöldförsök och den gripne firar nu i polishäktet", skriver Helsingforspolisen på Twitter under efternatten.

Misshandel i Vanda

För Polisinrättningen i Östra Nyland var det oroligare. En polis skadades av en nyårsraket i Träskända under ett uppdrag. När patrullen var på väg att återvända till polisbilen sköt någon en raket mot bilen.
De som sköt raketen sprang undan men kunde gripas senare. Fallet utreds som våldsamt motstånd mot tjänsteman, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Brottet kan ge fängelsestraff mellan fyra månader och fyra år.
I Vanda misstänker polisen att ett ungdomsgäng misshandlade en person på en skolgård på Friherrsstigen, efter att han anmärkt på att de skjutit raketer mot skolan.
Det var efter midnatt som polisen fick larm om ett gängslagsmål på gården till Rajatorpan koulu. På plats påträffades den blödande mannen, och det kom fram att ungdomarna riktat raketerna mot hans sällskap då han påtalat att de inte skulle skjuta mot skolan.
Efter det ska en grupp på flera ungdomar, enligt polisen, ha gett sig på mannen. En ungdom har gripits.
I Nurmijärvi bröt sig någon in i en container med fyrverkeripjäser, och enligt polisen i Östra Nyland har liknande stölder skett i området under de två senaste veckorna.
En polis skadades då raketer sköts mot polisbilen. Fallet utreds nu som våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Många samlades i Åbo

Västra Nylands räddningsverk meddelar att nyåret gick förhållandevis lugnt till. Mest sysselsattes räddningsverket även här av småbränder orsakade av nyårsraketer och akutvårdsutryckningar till överförfriskade, skriver verket i ett pressmeddelande. Räddningsverket har kännedom om ett fall av ögonskada som orsakats av fyrverkerier.
Sammanlagt hade räddningsverket i västra Nyland 39 olika släcknings- och räddningsuppdrag under natten.
Polisen i Västra Nyland skriver däremot på Twitter att natten var livlig med 180 utryckningar. Folk slutade skjuta raketer i tid men larm till hemmen har sysselsatt polisen långt in på morgonen.
Från sydvästra Finland rapporterar polisen att natten var arbetskrävande men att inget särskilt avvikande skett. Vid Aura ås stränder samlades många för att möta det nya året, även om Åbo ställt in fyrverkeriet.
Bland annat fyrverkerier som sköts fel sysselsatte polisen i hela polisdistriktet, men också uttryckningar till hemmen, misshandelsfall och störande beteende.
"Nyåret var liknande som i fjol", sammanfattar polisen i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER