Hälsoteknikföretaget Aiforia planerar börsnotering

Bland dem som förbundit sig till att investera i bolaget finns bland annat Moomin Characters.

Hälsoteknikföretaget Aiforia har ambitiösa tillväxtplaner.
Hälsoteknikbolaget Aiforia planerar en notering på Helsingforsbörsens First North-lista. Det meddelade bolaget på fredagen.
Aiforia utvecklar programlösningar baserade på artificiell intelligens för medicinsk forskning och diagnostik. I dagsläget har man ett hundratal kunder i över 50 länder, varav största delen i Europa och Nordamerika.
Enligt Aiforia är dagens diagnostiska metoder bristfälliga, eftersom de bygger på manuell analys och därför ger utrymme för subjektivitet.
"Med hjälp av våra lösningar kan man automatisera en 150 år gammal process, vilket skulle leda till bättre vård. Tekniken hjälper patologer att mer effektivt och exakt identifiera till exempel cancer på basis av vävnadsprov", säger vd Jukka Tapaninen i pressmeddelandet.
Noteringen ska ske genom en nyemission, med målet att samla in 30 miljoner euro i nytt kapital. Pengarna ska användas på att förverkliga den ambitiösa tillväxtstrategin. Bolaget omsatte bara 755 000 euro 2020, men på medellång sikt är målet att nå en omsättning på 100 miljoner euro.
Flera investerare har redan nu förbundit sig till att investera i bolaget. Bland dem finns Moomin Characters och vissa fonder vid Aktia och United Bankers.
Börsnoteringarna har duggat tätt den senaste tiden. Tidigare under veckan rapporterade HBL att Korsholmsföretaget Duell Bike Center och gräsrotsfinansieringsbolaget Springvest siktar på att noteras på First North-listan.

ANDRA LÄSER