Barcelonas hemmasvit håller i sig

Barcelona förlängde sin segersvit på hemmaplan på Camp Nou, när de besegrade Dortmund med 3–0.

Luis Suarez och Barcelona säkrade plats i åttondelen.
Den 35:e hemmavinsten på raken innebär också att den femfaldiga CL-mästaren är vidare till slutspelet i Champions League. Barcelona jobbade sig strategiskt upp till en tremålsledning med framgångsrika avslut av Luis Suarés, Lionel Messi och Antonie Griezmann.
Dortmund tog kommandot i slutet av andra halvlek och med knappa kvarten kvar lyckades Jadon Sancho reducera till 3–1.

Slavia ute

I samma grupp släckte Inter slutspelshoppet för Slavia Prag i och med italienarnas 3–1-vinst. I sista omgången är det alltså Dortmund och Inter som får kämpa om den sista slutspelsplatsen i gruppen.

Fördel för Ajax

Chelsea, Valencia och Ajax låg lika på sju poäng inför den näst sista omgången. En vinst mot Valencia hade tagit Chelsea till slutspel, men så blev det inte. Ett svårbedömt VAR-granskat mål av Christian Pulisic för Chelsea och en drömkvittering av Daniel Wass för Valencia i mötet under onsdagen lämnar förutsättningarna öppna inför sista omgången. Matchen slutade 2–2.
Ajax vann med 2–0 mot Lille (som är utan chans på slutspelsplats) och förstärkte därmed sin position inför den sista omgången – där Valencia och Chelsea jagar med åtta poäng vardera och Ajax definitivt har en fördel med sina tio.
I toppmötet i grupp E, där Napoli gästade Liverpool, fick lagen nöja sig med ett kryss. Detta var dock efter ännu ett VAR-granskat mål, Napolins ledningsmål av Dries Mertens i den 21:e minuten, som väckte missnöje på grund av att spelaren fällt Liverpools Virgil van Dijk på vägen mot målet. Dejan Lovren tog dock revansch åt sin medspelare och lyckades att kvittera i matchens 65:e minut.
Genk är tack vare 1–3-förlusten mot Salzburg helt uträknat vad gäller slutspelet, och Napoli och Liverpool toppar i nuläget gruppen men utan att kunna vara säkra på en slutspelsplats förrän i sista omgången.
Emil Forsberg blev stor hjälte och tog Leipzig till åttondelsfinal i Champions League.
Två mål i slutet innebar 2–2 mot Benfica och en plats i åttondelsfinalen grejad.
– Det känns fantastiskt, det är sådant här man drömmer om, sade Forsberg till Viasat.
Leipzig toppade gruppen inför mötet med Benfica och hade chans att knipa slutspelsplatsen redan i kväll. Men det var Benfica som tog en tvåmålsledning, som de såg ut att försvara matchen ut.
Men på en straff i den 90:e minuten fick Emil Forsberg chansen och tog den. Reduceringen var ett faktum, och på tilläggstid blev Forsberg även den som såg till att Leipzig fick med sig ett poäng från mötet när han kvitterade på nick.
I S:t Petersburg pågick betydligt mindre dramatik, när Zenit tog emot Lyon. Hemmalagets Artiom Dziuba gav hemmalaget ledning strax innan första halvlekens slut, och Magomed Ozdojev utökade den i slutet av andra halvlek samtidigt som Lyon inte tilläts reducera. Zenit vann därmed med 2–0 vilket innebär att laget fortfarande har chans att ta sig vidare till slutspelet i nästa omgång. Benfica kan inte längre bli annat än fyra i gruppen.

Så fortsätter Champions League

Klara för slutspel: Bayern München, Tottenham, Paris SG, Real Madrid, Juventus, Manchester City, Barcelona, Leipzig.
Gruppspelsavslutning: 10–11 december.
Lottning av åttondelsfinaler: 16 december.
Åttondelsfinaler: 18-19 och 25-26 februari med returer 10-11 och 17-18 mars.
Lottning av kvartsfinaler och semifinaler: 20 mars.
Kvartsfinaler: 7-8 april med returer 14-15 april.
Semifinaler: 28-29 april med returer 5-6 maj.
Final: 30 maj i Istanbul, Turkiet.

ANDRA LÄSER