Glada änkan vid Tölöviken är festlig och färggrann

Roliga och ömma stunder om vartannat blev det vid Nationaloperans senaste premiär. Operetten är en fascinerande hybridgenre som kräver mycket både i frågan om sång och skådespeleri.

Slutet gott, allting gott. Till slut får Glada änkans kärlekspar Danilo (Waltteri Torikka) och Hanna (Mari Palo) varandra.
22.11.2020 12:55 UPPDATERAD 22.11.2020 13:03

Operett

Glada änkan. Musik Franz Lehár, dirigent Kurt Kopecky, regi och översättning till finska Jussi Tapola, scenografi och kostymer Anna Kontek, ljussättning Olli-Pekka Koivunen, koreografi Juhani W. Rytkölä. …
I rollerna: Jyrki Korhonen, Johanna Lehesvuori, Waltteri Torikka, Mari Palo, Markus Nykänen, Jukka Romu m.fl.
Nationaloperan 20.11.2020
Glada änkan är en av världens mest älskade operetter i dag. En stor anledning till detta är ungerska kompositören Franz Lehárs begåvning för att skapa minnesvärda melodier som lyssnare fortsätter att gnola på även efter att föreställningen är slut.
Lehár jobbade som militärkapellmästare och hans kosmopolitiska bakgrund ledde till att han kunde sin sak. Oftast får man höra samma melodi flera gånger i orkestern innan den sjungs, den berömda Glada änkan-valsen är bara ett exempel på detta. Dessutom är Lehárs orkestrering rätt lysande, till exempel används harpan enkom för den mest kärleksladdade stunden i tredje akten.

ANDRA LÄSER