Systematiska övergrepp i amerikansk fotboll

Emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är systematiska i den amerikanska damligan i fotboll, slår en undersökning fast. Amerikanska fotbollsförbundets ordförande Cindy Parlow Cone kallar undersökningen för "hjärtskärande och djupt oroande" och lovar krafttag.

En undersökning visar på systematiska övergrepp och trakasserier i den amerikanska fotbollsligan. Arkivbild.
TT
04.10.2022 06:06
Den oberoende undersökningen, beställd av det amerikanska fotbollsförbundet, har gjorts efter förra säsongens skandaler i den amerikanska damligan NWSL.
Det var då Sinead Farrelly och Mana Shim, före detta spelare i ligan, gick ut med anklagelser om trakasserier och sexuellt tvång tidigare under karriären under tränaren Paul Riley.
Riley förnekade anklagelserna, men sparkades av sin klubb North Carolina Courage och ligans kommissionär Lisa Baird avgick.
Men problemen var utbredda och innan säsongen var över hade fem av tio tränare i NWSL antingen avgått själva eller sparkats efter anklagelser.

"Djupt rotade"

Den oberoende undersökningen slår nu fast att emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är systematiska och drabbar flera lag, spelare och tränare.
"Övergrepp i NWSL är djupt rotade i en kultur som tar sin början i ungdomsserier och som normaliserar verbala övergrepp från tränare och suddar ut gränserna mellan tränare och spelare", skriver Sally Q Yates, före detta amerikanska statsåklagare.
Fler än 200 människor har intervjuats i undersökningen och flera av personerna har berättat om övergrepp.

"Oförlåtliga"

Det amerikanska fotbollsförbundets ordförande Cindy Parlow Cone säger i ett uttalande:
"De övergrepp som beskrivs är oförlåtliga och har ingen plats på någon spelplan. USA:s fotbollsförbund är fast beslutet att göra allt i vår makt för att garantera att alla spelare – på alla nivåer – har en säker och respektfull plats att utbilda sig, växa och tävla.
Rapporten lägger fram ett antal rekommendationer för att prioritera hälsan och säkerheten för spelarna. Bland annat att samtliga klubbar ska anmäla övergrepp från tränare till ligan och förbundet så att de inte kan fortsätta sina övergrepp i andra klubbar.

ANDRA LÄSER