Komfortabel ny Honda CR-V

Hondas stora SUV CR-V är märkets bästsäljare globalt och har under tidigare år sålt rätt bra, också i Finland. De senaste åren har märket upplevt en rejäl kräftgång hos oss, och nu hoppas importören på att den nyaste versionen av CR-V ska bryta trenden.

Nya Honda CR-V skäms inte för sig på vägen, men förbrukningen är i högsta laget.
Den nya versionen av CR-V lär vara helt ombyggd, fast den till det yttre påminner om företrädaren. Det är först med bilarna bredvid varandra man ser att exempelvis motorhuven nu är högre och betydligt mer utmejslad samt att bakljusen är helt nydesignade.
Bilen säljs endast med en 1,5-liters bensinturbo, som visserligen har kraft men som samtidigt är ganska törstig i trafiken. Vid temperaturer kring noll låg förbrukningen i genomsnitt närmare tio än nio liter bensin per 100 km. Det erbjuds ingen snåldiesel, men under våren kommer en hybridversion som ger lägre förbrukningssiffror.
Skillnaden mellan den vanliga versionen och den kommande hybridversionen syns på hybridens växelknappar i mittkonsolen
Hybridversionen har en mätartavla med en lite svårförstådd hybridinformation.
Hbl har fått provköra båda versionerna, och de positiva erfarenheterna överväger. Bilen med konventionell motor kördes en regnig och snöig decembervecka på hemmaplan, och man kan konstatera att den är mera gentlemannamässig och komfortabel än äventyrlig och körglad. Detsamma gäller också hybriden som åtminstone accelererar lite snabbare.
Komforten understryks av att CR-V med friktionsdäck är riktigt tyst till och med på mördarasfalten på Borgå motorväg. Bilen går mjukt och parerar olika gropar och upphöjningar utan åthävor.

Större inuti

CR-V är till det yttre lika stor som föregångaren, men har vuxit så mycket på insidan att innerutrymmena måste kallas generösa. Det gäller också bagageutrymmet som är på 561 liter. I hybriden är bagageutrymme 497 liter på grund av batteriet och i sjupersonersvarianten krymper det till 150 liter med tredje bänkraden i bruk. Stolarna tar också en viss plats när de är nedfällda, och bagageutrymmet torde då vara cirka 350 liter. Det är första gången CR-V finns med sju säten.
7-sätesversionen inkräktar av naturliga skäl på bagageutrymmet men ger ganska bra med utrymme på bakersta raden.
CR-V är en gentlemannamässig och komfortabel bil.
Motorn låter så mycket större än sina 1,5 liter att man kan misstänka att en del av ljudet kommer från högtalarna, speciellt som bilen har aktiv bullerreducering som standard. Bilen finns som framhjulsdriven med den lägsta utrustningsnivån Comfort och näst lägsta Elegance, som också finns med fyrhjulsdrift. I de bättre utrustade Lifestyle och Executive är det alltid fyrhjulsdrift som gäller.
Motorn är på 173 hk som manuellt växlad och 193 hk som automatväxlad. Med tidigare erfarenheter av gummibandsliknande CVT-automatväxlar blev jag nu glatt överraskad eftersom den känns som en traditionell växellåda.
Alla modellvarianter har automatisk avbländning, LED-strålkastare med spolare, aktivt filassistentsystem och adaptiv farthållare. I Elegance tillkommer bland annat regnsensor, dubbel klimatkontroll, halogendimljus, backkamera och större pekskärm. I Lifestyle finns bland annat läderklädsel och aktiva kurvljus och i Elegance en taklucka. Priserna startar från 34 000 euro (Comfort), provkörda Executive betingar drygt 51 000 euro.

Hybriden mycket snålare

Den kommande hybridversionen är en fullhybrid där batteriet laddas under körning med hjälp av bensinmotorn och bromsenergin. Bilen kan köra maximalt endast två kilometer på el, men trumfen är hybriddriften, där motorn driver generatorn som i sin tur driver bilens två elmotorer. När hastigheten ökar tar bensinmotorn över en allt större del av driften.
Bilen har ingen konventionell växellåda, utan motorn är direkt kopplad till hjulen. Eftersom utväxlingen motsvarar en normal hög växel orkar den konventionella motorn inte starta från stillastående, utan bilen kör alltid i gång med elmotorn. För att matcha hybridimagen har växelspaken ersatts av knappar.
I lägre hastigheter kör bilen alltid med ren batterikraft eller i hybridläge, först i högre hastigheter överförs en varierande del av bensinmotorns kraft direkt till hjulen. Det här behöver man som förare inte tänka på eftersom bilens hybridsystem automatiskt fördelar driftlägena. Honda kallar sitt system för iMMD eller intelligent Multi Mode Drive.
Innerutrymmena i den nya CR-V är generösa både framme och där bak.
Motorn är en konventionell 2,0-liters bensinmotor som i samarbete med elmotorerna ger bilen någorlunda goda prestanda. Det som stör är att motorn konstant går på höga varv vid accelerationer och att den inte har något speciellt trevligt ljud. Därför är hybriden faktiskt högljuddare än den konventionella versionen när bensinmotorn måste arbeta hårdare. I jämn hastighet är hybriden lika tyst och när den går på batterikraft är den givetvis riktigt tyst.
Hybriden är identisk med den normala fempersonersversionen, men på grund av batteriet är bagageutrymmet lite mindre. I den här bilen lönar det sig att lära sig utnyttja bromsenergin maximalt för att sänka bränsleförbrukningen. En provtur på drygt 150 km med varierande körning gav enligt bildatorn en förbrukning på 6,3 liter bensin. Under en längre tur på backig motorväg i södra Spanien var siffran 7,6 liter. Båda siffrorna är i alla fall under noteringen i Finland med den vanliga motorn.
Bilen är en positiv upplevelse även om förbrukningen är i högsta laget. Honda har även ännu en del att lära sig hur man skapar ett lättförståeligt användargränssnitt också för andra än tekniskt bevandrade personer. Bra är att exempelvis temperatur, sätesvärme och rattvärme sköts med manuella knappar och rattar.

Honda CR-V 1,5 Executive AWD

Pris: 51 200 euro (priserna från 34 000 euro).
Motor: 1,5-liters turbodiesel, 193 hk/243 Nm.
0–100 km/h: 10 sekunder (Hybrid AWD 9,2 sekunder).
Genomsnittlig förbrukning, WLTP: 8,9 l/100 km (7,3).
CO2-utsläpp, WLTP: 200 g/km (166).
Mått (l/b/h): 4600/1855/1689.
Markfrigång: 208 mm.
Vikt: 1 738 kg.
Bagageutrymme: 561 liter (497).
ANDRA LÄSER