Niinistö till Norge – Nato på bordet

Att kombinera ett Natomedlemskap med att ha Ryssland som granne har diskuteras flitigt mellan Finland och Norge. På torsdag besöker president Sauli Niinistö Norges statsminister Jonas Gahr Støre för att diskutera säkerhetsfrågor.

President Sauli Niinistö, under ett möte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i London i mitten av mars.
TT-NTB
18.04.2022 16:06 UPPDATERAD 18.04.2022 17:29
Även om Sauli Niinistös möten i Oslo formellt ska kretsa kring den säkerhetspolitiska situationen i Europa ligger den brännande frågan om en möjlig finländsk Natoansökan i bakgrunden.
Natofrågan har hamnat högst upp på agendan i Finland och i Sverige sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari. Norska myndigheter har den senaste tiden varit i tät och nära kontakt med sina finländska och svenska grannar gällande hur man kombinerar att vara med i försvarsalliansen och samtidigt befinna sig så nära Ryssland, enligt Jonas Gahr Støre.
– Jag tror att både Sverige och Finland har studerat Norges erfarenheter noga, för vi har visat att man kan vara granne med Ryssland och behålla spänningarna på en låg nivå, samtidigt som vi är medlem i Nato, sade statsministern i förra veckan till VG.
Ryssland har de senaste dagarna hotat både Sverige och Finland att det kommer att få konsekvenser om de ansluter sig till alliansen.
Under sin vistelse i Norge kommer Niinistö även att äta lunch med kung Harald på slottet, träffa utrikesminister Anniken Huitfeldt samt stortingets utrikes- och försvarskommitté.

ANDRA LÄSER