"Utan brexit hade vi skrivit upp prognosen"

Finlands ekonomi krymper under slutet av året på grund av brexit. Det är Hypotekföreningen Hypos dystra prognos.

07.07.2016 13:21 UPPDATERAD 07.07.2016 16:10
I sin översikt på torsdagen bedömde Hypo att osäkerheten brexit medfört drabbar finska exporten, investeringarna och konsumtionen.
Hypo tror att den ekonomiska tillväxten för hela året ändå förblir på plus. Chefsekonomen Juhana Brotherus säger att det beror på den oväntat kraftiga tillväxten under början av året.
– Utan brexit hade vi fått skriva upp vår prognos.
Utöver brexit tampas den finska exporten med Rysslandssanktioner och den svaga ryska ekonomin. 2017 finns det ändå en liten ljusning att vänta inom exporten, förutspår Hypo.
Enligt Hypo leder brexit till en ekonomisk nedgång i Storbritannien och hela euroområdet. Längden och djupet på recessionen beror på den politiska stabiliteten och de penningpolitiska reaktionerna.

Hemmamarknaden allt viktigare

I sin översikt konstaterar Hypo att Finlands tillväxt efter brexit allt tydligare vilar på hemmamarknaden. Den privata konsumtionen har varit stark men den snabbast växande sektorn är ändå nybygget.
Byggbranschen är för närvarande lokomotivet för hela Finlands ekonomi, konstaterar Hypo i sin översikt. Konkurrenskraftsavtalet förbättrade framtidsutsikterna.
Hypo föreslår nya åtgärder för att stärka den finska ekonomin efter brexit. Den första är tätt stadsbygge som skapar en tillväxtgrund för nya idéer och jobb inom servicebranschen, något som enligt Hypo redan delvis förverkligats.
Den andra är att den äldre befolkningen blir aktivare på arbetsmarknaden. Det tredje förslaget Hypo kommer med är ökad konkurrens och avreglering.
Hypo säger att Finlands regering står mellan Skylla och Karybdis. Å ena sidan lockar den svaga ekonomiska tillväxten till stimulansåtgärder, men å andra sidan har Finland redan överskridit EU-gränserna då det gäller offentlig skuld och hållbarhetsgap.
Hypo är ett privat inhemskt kreditinstitut som är specialiserat på bolån.

ANDRA LÄSER