Polisen misstänker: Fifflande läkare undvek skatt för nästan en miljon

En manlig läkare utförde under flera år skönhetskirurgiska ingrepp men lät bli att koppla in skattmasen i affärerna. Läkaren misstänks för grovt skattebedrägeri.

En läkare som i fem års tid utförde skönhetskirurgiska ingrepp, undvek att betala skatt och förtjänade storkovan, tills skatteförvaltningen och polisen kom honom på spåret. Bilden är inte kopplad till det aktuella fallet.
31.01.2020 17:49 UPPDATERAD 31.01.2020 17:50
Estetisk kirurgi kan vara lukrativ business. I synnerhet om läkaren låter bli att underrätta skattmasen om verksamheten, vilket polisen nu misstänker är fallet.
Polisinrättningen i Östra Nyland misstänker en manlig läkare för att under åren 2010–15 ha utfört skönhetskirurgiska ingrepp åt betalande privatpersoner. Läkaren satte inkomsterna i egen ficka och knystade inget till skattemyndigheterna.
Det var Skatteförvaltningen som först kom först läkaren som bodde både i Finland och i Estland på spåren. Skatteförvaltningens bedömning var att läkaren var skatteskyldig i Finland och medvetet hade låtit bli att skatta för merparten av de inkomster han fick via ingreppen.
Efter att polisen kopplades in i bilden klarnade det dessutom att läkaren hade ordnat sina affärer så att han sålde de estetisk-kirurgiska tjänsterna via en känd plastikkirurgisk aktör med verksamhet både i Finland och i Estland. Läkaren betalade ersättning till mellanhanden som likaså enligt polisens utredningar ska ha underlåtit att betala skatt. Därför misstänker polisen också en finländsk kvinna för medhjälp till grovt skattebedrägeri.
Skatteförvaltningen som yrkar på straff för gärningsmännen gick miste om 920 000 euro i förlorade skatteintäkter. Polisens bedömning är att brottet var planerat och att avsikten var att göra betydande ekonomisk vinst.
Polisen började nysta upp fallet alldeles nyligen i slutet av 2019 enligt ett nytt försnabbat förfarande där avsikten är att fort komma åt ekonomiska brottslingar. Efter att polisutredningen är avslutad går fallet vidare till åklagaren.

ANDRA LÄSER