Internationella medier uppmärksammar skidåkaren Remi Lindholms förfrusna penis – det finns kalsonger med vindskydd

Nyheten om Remi Lindholms köldskadade könsorgan under herrarnas iskalla långlopp i OS i Peking har spridits som en löpeld över världen. Tävlingstrikåer ska andas, inte värma. Men visst finns det kalsonger med insydda vindskydd för den som vill hålla sina köldkänsliga organ varma.

Efter målgången lät Finlands Remi Lindholm förstå att hans könsorgan hade frusit i den iskalla vinden. Samma sak hände Lindholm också tidigare i vinter, då en av deltävlingarna i världscupen avgjordes i sträng kyla i Ruka.
Petra Miettinen
22.02.2022 07:12 UPPDATERAD 22.02.2022 17:59
Måste tävlingsåkare dra på sig köldskador när de representerar sitt land i tunna trikåer i arktiska förhållanden? Den frågan har säkert en och annan vän av skidsport frågat sig efter herrarnas långlopp i OS. Väderleksförhållandena i Zhangjiakou nordväst om Peking var så extrema i lördags att 50-kilometersloppet kortades ner till knappt 30 kilometer. Ändå blåste vinden så kallt under skidtävlingen att de flesta deltagare åkte med tejpade kinder.
Efter att Finlands skidåkare Remi Lindholm kommit i mål klagade han på outhärdlig smärta i sina genitalier, som han hade förfryst i de kalla vindbyarna på hög höjd. Också internationella medier som The Guardian och Reuters uppmärksammar finländarens svårigheter i spåret.
– Ni kan säkert gissa vad som hade frusit till is när jag kom i mål, sade Remi Lindholm och visade på sina nedre regioner när han blev intervjuad kort efter målgången.
Han fick ändå snabbt hjälp av en tysk medtävlare som hade räckt över en värmepåse som Lindholm placerade innanför byxorna.

Så tunna som möjligt

I olympiska spel, skid-VM och världscupen på skidor representerar tävlingsåkarna Finland i landslagets officiella skidtrikåer, som tillverkas av inhemska klädföretaget Halti.
Tävlingsdräkterna i skidåkning tillverkas av lycra, av olika tekniska tyger som ska ge maximal passform och rörlighet. Däremot är värme inte en egenskap som man strävar efter. Produktchefen Maija Kiiski på Halti har jobbat med landslagets representationsdräkter i närmare 20 år.
– Tävlingsdräkten tillverkas i ett så runt material som möjligt. Man kan säga att skiddräkten bara är ett insynsskydd för att idrottarna inte ska uppträda nakna. De vill helst inte att det finns irriterande material omkring musklerna under tävlingsmomentet. Därför görs skiddräkterna av polyester och elastan, förklarar Maija Kiiski.
Herrarnas sista skidtävling i vinter-OS, 50 kilometer på fristil, kortades ner till drygt 28 kilometer på grund av hård vind och sträng kyla i skidcentret uppe i Zhangjiakou. Remi Lindholm (i mitten) placerade sig 28:e medan Rysslands Alexander Bolshunov (till vänster) vann och Norges Simen Krüger tog brons.
Men för den som vill ha något varmare på kroppen under tävlingsdräkten så är det full möjligt, och det finns många alternativ.
– Tävlingsdräkten är mycket elastisk, så där finns nog plats för ett underställ. I vårt sortiment finns både tekniska skidunderkläder och underkläder av merinoull. Men toppidrottare har en mycket bra förmåga att producera värme, så det är sällan de behöver kläder som håller dem varma under tävlingen. Efteråt drar de snabbt på sig tjocka jackor och varma byxor, säger Kiiski.
Världscupen på skidor genomförs till stora delar i Mellaneuropa och där är det oftast ganska varmt under tävlingsdagarna. Enda undantaget har varit deltävlingarna i Ruka i början av säsongen, där har det många gånger varit riktigt kallt.
Också det har Remi Lindholm erfarenhet av, för det var just efter deltävlingarna i Ruka i november som han första gången nämnde problemen med iskalla könsdelar under en skidtävling.

Vad borde Remi Lindholm göra för att undvika att en tredje gång förfrysa snoppen?

– Det är med kyla som med solbränna, när man en gång har förfryst en del av kroppen är den köldkänsligare. Remi borde nog börja använda boxers med vindskydd, sådana tillverkas i tekniska material, de är tunna och smidiga och borde inte störa tävlingsprestationen nämnvärt. Han kan ju prata om saken med Ristomatti Hakola, som redan använder liknande windstopperkalsonger, tipsar Maija Kiiski.
Också försäljaren Aki Himanen i specialbutiken Suksistudio är inne på samma linje. Han säljer textilier och utrustning för längdskidåkare på alla nivåer, de flesta av hans kunder vill hitta funktionella skidplagg.
– Det finns nog värmande plagg, ingen behöver förfrysa sina organ i brist på lämpliga kläder. På marknaden finns flera slags tekniska underkläder med windstoppertyg som håller skidåkare varma, både långa och korta kalsonger samt boxers. Problemet är väl att tävlingsåkare brukar föredra att ha bara kortkalsonger under tävlingsdräkten, säger Himanen.
Maija Kiiski påminner ändå vanliga motionsåkare om att enbart lycra inte lämpar sig som skidplagg vintertid, det blir för kallt. Inte heller tävlingsåkare tränar i sina tävlingsdräkter, då har de nog på sig varmare skidkläder, ofta enligt den välbeprövade lager-på-lager-metoden.

ANDRA LÄSER