Prins Harry dödade 25 personer i Afghanistan – ”Såg dem som schackpjäser”

I stridens hetta såg prins Harry inte dödsoffren som människor, utan som schackpjäser som raderades från brädet. Det berättar prins Harry enligt brittiska medier som läst den nyutkomna boken.

Prins Harrys nya självbiografi Spare heter på spanska En la sombra, ungefär ”i skuggan”. Trots att det officiella boksläppet är först nästa vecka finns boken redan till salu i vissa länder, som Spanien.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
05.01.2023 20:36 UPPDATERAD 05.01.2023 21:03
Prins Harry tjänstgjorde i tio års tid i den brittiska armén och uppnådde kaptensgrad. Under den tiden deltog han bland annat två gånger i kriget mot talibanerna i Afghanistan, den andra gången i mer än två månader som pilot i en Apache-stridshelikopter.
I den nya självbiografin Spare går prins Harry för första gången någonsin in på hur många människor han dödade och hur det gick till.
Under sex olika flygningar ska han ha dödat 25 personer. Men enligt The Telegraph, vars reporter läst boken på spanska, såg han dem inte då som människor utan som ”schackpjäser som raderades från brädet” eller, som han också uttrycker det, som ”styggingar” han hade ihjäl innan de kunde döda ”godingar”. Han anser att det inte är möjligt att döda någon annan om man ser hen som en människa.
”Så min siffra är 25. Det är inte en siffra som ger mig tillfredsställelse, men den gör mig heller inte förödmjukad”, säger han i boken.

Terrorhot på hemmaplan

”Militären lär en att se fienden som 'den andra', och de gjorde det väl”, står det i boken, enligt The Telegraph, och vidare: ”Från dag ett strävade jag efter att aldrig gå och lägga mig med minsta tvivel på att jag gjort det rätta.”
Prins Harry tillägger att han tittade på en inspelning av varje dödsfall när han återvände till basen. Apache-helikoptrarna har kameror framtill som filmar alla operationer.
Alltsedan han hemförlovades har prins Harry varit en potentiell måltavla för terrorister. I Storbritannien bedömer experter nu att hotbilden växer efter att prins Harry avslöjat hur många han dödat.
När Harry och Meghan i januari 2020 meddelade att de ville inta en mindre aktiv roll i kungahuset svarade hovet med att frånta Harry rätten att använda titeln ”kunglig höghet”. Samtidigt blev han även av med sin militärgrad, löjtnant.

ANDRA LÄSER