Hela personalen får gå från Nord Stream 2

Det schweiziska bolaget Nord Stream 2 som formellt stått bakom gasledningen med samma namn har sagt upp hela sin personal på 140 personer. Rykten gör gällande att ledningsbolaget tänker söka sig i konkurs.

Strax utanför Viborg ligger Nord Stream 2:s gasrör färdiga för gasleverans till Tyskland.
Nyhetsbyrån Reuters uppger att gasledningsbolaget Nord Stream 2 tänker lämna in en konkursansökan, troligen under den här veckan. Det eftersom ledningsbolaget nu saknar betalningsförmåga.
Redan på måndag kväll uppgav schweiziska medier att Nord Stream 2 säger upp hela sin personal på 140 personer. Ledningsbolaget är helägt av statliga ryska Gazprom, men har sitt huvudkontor i Schweiz.
Ledningen mellan Ryssland och Tyskland som nu är färdigt bygd har kostat omkring 10 miljarder euro. Hälften av den summan har finansierats av fem energibolag i Västeuropa, bland dem Fortums dotterbolag Uniper. Unipers ansvar för ledningen är kring 950 miljoner euro.
Trots att gasledningen är färdig har ingen gas ännu levererats genom den. Tyskland beslöt i samband med Rysslands intåg i Ukraina att lägga myndighetsprocessen för att godkänna ledningen på is.
Uniper meddelade i samband med presentationen av sitt fjolårsresultat att bolaget nu utreder konsekvenserna av det tyska beslutet. Fortum presenterar sitt resultat för 2021 på torsdagen och väntas då berätta både om hur verksamheten i Ryssland påverkar årets resultat och om vad Unipers finansiering av Nord Stream 2 innebär.

ANDRA LÄSER