Val i dag – missnöje kan styra Island vänsterut

Missnöjet med de traditionella partierna – och inte minst regeringen – är stort när islänningarna väljer parlament i dag. I stället lockar nya alternativ som det isländska Piratpartiet som kan bli det första i sitt slag i regeringsställning. Förändringen är dramatisk, säger professor.

Till regeringen? Piratpartiet har haft tre ledamöter i Alltinget och får enligt den senaste mätningen tolv mandat. – Vår strategi är att lyssna på folk och höra vad de vill ha, i stället för att berätta för dem vad vi tänker göra, sade partiledaren <b>Birgitta Jónsdóttir</b> i en intervju för HBL i september.

Opinionsmätningarna kommer tätt och siffrorna i dem varierar en del. Än leder Självständighetspartiet, än Piratpartiet inför dagens Alltingsval på Island.

Varken den sittande regeringen eller oppositionspartierna får tydlig majoritet och det lutar åt en rysare.

Ólafur Þ. Harðarson, professor i statsvetenskap vid Islands universitet, ser det ändå som rätt säkert att regeringen förlorar.

Efter vårens skandal med de så kallade Panamapappren, som visade att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson via sin hustru hade kopplingar till skatteparadis, har förtroendet för hans parti Framstegspartiet rasat.

Avgick. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson<b>, </b>statsminister för Framstegspartiet, tvingades slutligen avgå efter att kopplingar till bolag i skatteparadis hade uppdagats.

Det var Panamaavslöjandena som ledde till att regeringen tvingades utlova tidigarelagt val, annars skulle det ha hållits först på våren.

Bättre har det gått för regeringspartnern Självständighetspartiet, också ett högerparti, som har ett stöd på drygt 20 procent och enligt den färskaste mätningen från i går hela 27 procent.

Ólafur Þ. Harðarson talar ändå om ett val av "jordbävningskaraktär". För sedan 1940-talet har fyra etablerade partier fått över 90 procent av rösterna.

– Nu ser det ut som att de nya partierna får hälften av rösterna. Det är en radikal förändring.

Vem väljs hit? Alltinget i Reykjavik ska få nya ledamöter i vad som sett till opinionsmätningarna är något av ett protestval efter skandalen kring Panamapappren. Men också de tre senaste valen har pendeln vänt kraftigt, påminner statsvetaren Hulda Þórisdóttir om. Det speciella nu är att det är nygrundade partier som lockar väljare.

Ekonomisk återhämtning

Till de nya partierna hör i hög grad Piratpartiet, som grundades 2012 och har haft tre ledamöter i alltinget sedan det förra valet. Förlagan finns i Sverige och har sprit sig till flera andra europeiska länder, med fokus på rättigheter och friheter på Internet.

Det isländska partiet har breddat sig betydligt vilket också visar sig i väljarstödet som har rört sig kring 20 procent i höst. Partiet har klart stärkts av många islänningars starka misstro mot det politiska etablissemanget, säger Ólafur Þ. Harðarson.

– Man röstar inte på Piratpartiet för att de är pirater, inte har de så starkt stöd i övriga Europa, utan för att man är missnöjd med den politiska eliten.

Rent ekonomiskt finns det ingen egentlig anledning till besvikelsen med regeringen. Island har återhämtat sig väl efter finanskraschen 2008. Arbetslösheten är låg och turismen blomstrar. Det är moraliskt som högerregeringen inte har lyckats övertyga väljarna, menar Ólafur Þ. Harðarson.

Val till det äldsta existerande parlamentet

Enligt en opinionsmätning publicerad i Vísir på fredagen är Självständighetspartiet störst med 27,3 procent av rösterna.

Piratpartiet får i mätningen 18,4 procent.

Vänsterpartiet – De Gröna får 16, 4 procent.

Renässans får 10,5 procent.

Framstegspartiet får 9,9 procent.

Ljus framtid och Socialdemokraterna är nära spärren på 5 procent för inval med 6,3 respektive 5,7 procent.

Piratpartiet, Vänsterpartiet – De Gröna, Ljud Framtid och Socialdemokraterna har meddelat att de är villiga att tillsammans diskutera en regering och har bildat en slags lös allians.

Självständighetspartiet och Framstegspartiet har utgjort den sittande högerregeringen.

Renässans består delvis av utbrytare från Självständighetspartiet men med en rätt egen agenda och har inte velat ta ställning till eventuell kommande regeringsmedverkan.

Frågor i valrörelsen har varit: ny grundlag, omfördelning av fiskekvoter, folkomröstning om huruvida Island ska inleda nya medlemskapsförhandlingar med EU, lantbruksstöd, mer pengar till hälso- och sjukvård och den offentliga sektorn samt miljöfrågor.

Källa: Vísir, Islandsbloggen, professor Ólafur Þ. Harðarson.

Panamaläckan, som efter stora demonstrationer utanför alltingsbyggnaden i Reykjavik ledde till statsministerns avgång, har gjort sitt till. Redan före det var folks upplevelser av korruption i det lilla samhället stark.

Ny allians

På initiativ av Piratpartiet har fyra oppositionspartier på vänsterkanten meddelat att de är beredda att efter valet bilda en koalitionsregering, eller åtminstone förhandla om en sådan.

Också det draget är mycket ovanligt inom isländsk politik där väljarna när de går till valurnorna, precis som i Finland, inte brukar veta hurdan regering de samtidigt lägger sin röst på.

Piratpartiet. Birgitta Jónsdóttir ses som Piratpartiets ledare även om partiet formellt inte har någon. Ett av de främsta målen är att få en ny grundlag till Island.

En av Piratpartiets frontfigurer – formellt har partiet ingen ledare – Birgitta Jónsdóttir, har sagt att hon vill att islänningarna ska få den informationen i förväg.

Hulda Þórisdóttir, statsvetare vid Islands universitet, tycker ändå att beskeden har varit väldigt vaga om vad det som kan kallas en allians rent innehållsmässigt vill uppnå.

– De har inte sagt något specifikt alls.

Statsminister?

Även om Piratpartiet ser ut att bli störst av de fyra partierna är det ändå inte klart att nästan statsminister kommer härifrån. Birgitta Jónsdóttir har, bland annat till HBL, sagt att hon inte är intresserad och partiet betonar att det fokuserar på sakfrågor, inte maktposition.

Många tror i stället på Vänsterpartiet – De Grönas Katrín Jakobsdóttir som ingår i den nygrundade alliansen. Enligt Hulda Þórisdóttir är hon den populäraste politikern på Island.

– Hon har en klar ideologi, man vet exakt vad man får med henne.

Katrín Jakobsdóttir står också för sådant som verkar tilltala många.

– Hon har hög integritet, en liten lägenhet och kör med en gammal bil.

Populärast och vågmästare. Katrín Jakobsdóttir t.h. är den kanske populäraste politikern på Island och förutspås av flera statsvetare vara nästa statsminister – men valet är ytterst jämnt. Nygrundade Renässans med partiledaren Thorsteinn Viglundsson har på slutrakan seglat upp som en vågmästare mellan den sittande högerregeringen och partierna vänsterut.

Om det blir en vänsterkoalitionsregering är enligt Ólafur Þ. Harðarson ändå för tidigt att säga. Enligt honom hänger det i hög grad på hur mycket Piratpartiet är villigt att kompromissa.

Siffror

63 ledamöter sitter i Alltinget.

1 302 kandidater från 12 partier på 62 vallistor ställer upp i lördagens val.

246 515 är röstberättigade på Island.

Piratpartiet har redan gett efter en del. En av de viktigaste målsättningarna för partiet är en ny grundlag och för att den ska kunna träda i kraft har piraterna talat om att korta mandatperioden betydligt. Men efter ett möte med de tre andra partierna har Piratpartiet dragit tillbaka det kravet.

I sista stund har dessutom det nybildade Renässans seglat upp som en möjlig vågmästare. Partiet har sagt nej till att diskutera regeringssamarbete med Piratpartiet och de tre andra partierna, men har inte heller i förväg velat hjälpa den sittande regeringen att hålla sig kvar vid makten.

På grund av detta och eftersom det är så jämnt är det inte heller uteslutet att Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson blir regeringsbildare. Senast söndag morgon ska valresultatet vara klart. På måndag väntas presidenten utse regeringsbildaren.

Vänstersväng. Vänsterpartiet – De Gröna klarar sig bra i opinionsmätningarna inte minst tack vare sin populära partiledare Katrín Jakobsdóttir. Affisch för partiet i Reykjavik.

Läs HBL:s intervju med Birgitta Jónsdóttir här.

ANDRA LÄSER