Planen: Magasin för vaccin öppnar för krogar och affärer på Busholmen

Här har helsingforsarna vaccinerats under coronapandemin. Nu ska magasinet på Busholmen bli en plats för bland annat restauranger, kontor och utställningar.

Hamnmagasinet L3 ska säljas av staden i samband med ombyggnaden.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
25.11.2022 12:28
Tre förslag för magasinet L3 lämnades in när staden arrangerade en tävling om vad som ska ske i byggnaden vid Atlantgatan på Busholmen i framtiden.
En vinnare utsågs redan 2020, NCC Property Development, men företaget drog sig ur planeringen tidigare i år.
Därför går turen nu vidare till tvåan i tävlingen, ett förslag som inte gör särskilt stora ingrepp i byggnaden som ritats av Lars Sonck. Fastighetsinvesteringsbolaget Cobbleyard Real Estates vill göra om magasinet till en mötesplats med restauranger och affärslokaler.
Bottenvåningen i magasinsbyggnaden ska öppnas för allmänheten, terrasserna vid byggnaden ska renoveras och en ny takterrass ingår också i planerna. I mitten av magasinet skapas ett atrium. På andra våningen ska det bland annat bli kontorslokaler och utställningslokaler.
”Efter renoveringen kommer byggnaden som går under projektnamnet Magasinet att påminna om områdets historia och fungera som mötesplats”, säger Mattias Lindfors på Cobbleyard Real Estate.
Ett atrium planeras i mitten av byggnaden.
Målet är att Magasinet ska öppna på nytt till byggnadens 100-årsjubileum 2024.
Staden hyr tomten och byggnaden i samband med ombyggnaden. I avtalet ingår en köpoption. Årshyran är 210 000 euro, utifrån ett köpbud på 4,2 miljoner euro. Under de tre första åren ger staden en rabatt på 25 procent på årshyran. Rabatten ges för att tredje och fjärde våningen i byggnaden ännu behöver utvecklas för att kunna användas fullt ut.
Stadsmiljönämnden behandlar frågan på sitt möte på tisdag.
Under coronapandemin har byggnaden använts för vaccination av helsingforsarna.

ANDRA LÄSER