Över sjutusen industriarbetare strejkar veckan ut

Omkring 7 200 arbetare inom Industrifacket går i strejk 1–3 februari i och med att förhandlingarna mellan facket och Teknologiindustrin inte givit resultat. 

Industrifackets ordförande Riku Aalto säger att facket måste hota med fler strejker än den som bryter ut på onsdag efgtersom arbetsgivarparten inte beaktar inflationen i löneförhandlingarna. Teknologiindustrins vd Jarkko Ruohoniemi var beredd att acceptera medlingsfbudet förra veckan, men facket sade nej.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
31.01.2023 15:12
Industrifacket lämnade in ett första strejkvarsel 17 januari då förbundet stått utan avtal i en och halv månad. Förhandlingarna under ledning av riksförlikningsmannen strandade senast i tisdags. Det betyder att drygt 7 200 arbetare strejkar på 50 arbetsplatser inom teknologi- och kemiindustrin från onsdag till fredag.
Strejkerna drabbar bland annat ABB i Sockenbacka och Nordsjö, Aidian och Orion i Esbo, Okmetic i Vanda och Fermion och Helkama Velox i Hangö.
Förhandlingarna fortsätter på fredag. Om de inte ger utdelning kommer nya strejker att bryta ut på över 120 arbetsplatser 8–10 februari. Den strejken skulle omfatta över 11 000 arbetare.
Industrifacket lämnade därtill på tisdagen in ett tredje strejkvarsel för 15–17 februari, likaså med konsekvenser för teknologi- och kemiindustrin. Kemiindustrin betecknar det som ”fullständig nonchalans” från fackets sida eftersom dess förhandlingar skulle fortsätta på tisdagen.
Kemiindustrin hotas dessutom av en tredagarsstrejk i mitten av februari då fackförbundet Pro står i turen att strejka.
Totalt hotar 4 400 arbetare och nästan 2 000 tjänstemän strejka vid 20 företag inom kemi- och plastindustrin de närmaste veckorna.
Det sker i ett läge då Finland hotas av recession och sysselsättningsutsikterna har försvagats. Den senaste konjunkturbarometern antyder att branschföretagen har tappat konkurrenskraft i relation till andra EU-länder. Ju längre arbetskonflikten pågår desto mindre blir möjligheterna till löneförhöjningar, säger Kemiindustrin.
Facket förkastade i fredags ett medlingsbud som enligt arbetsgivarparten hade höjt lönerna med 6,6 procent över två år.
Industrifacket hävdar å sin sida att strejkerna utvidgas som ett svar på att arbetsgivarparten inte uppmärksammar inflationen. Facket säger att löntagarnas reallöner förra året minskade mer än en enda gång på 60 år. Finlands starka konkurrenskraft möjliggör löneförhöjningar utan att jobben äventyras, säger fackordförande Riku Aalto i Kansan Uutiset.

ANDRA LÄSER