Popsensationen Alma vill förnya lejonsymbolen

En av balens mest uppmärksammade gäster, popstjärnan Alma Miettinen, anlände till Slottsbalen med tvillingsystern Anna. De ser mest fram emot att träffa Tarja Halonen och Sofi Oksanen.

Popartisten Alma Miettinen och tvillingsystern, dj:n och bakgrundssångaren Anna ser fram emot att träffa vänsterpolitiker. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva
Alma är Finlands mest internationellt hyllade popartist. Hon gjorde entré hand i hand med tvillingsystern Anna, som också hade blivit inbjuden till presidentens mottagning. Anna är dj och Alma bakgrundssångare.
Systrarna köade i neongula arbetsrockar utanför Presidentens slott, men tog av sig dem innan röda matten. De bär stora smycken med lejonet från Finlands statsvapen och likadana byxdräkter av designern Mert Otsamo. Även dräkterna hade lejonmotiv av läder på ryggen.
Alma är känd för att bära lejonhalsband som ett försök att tvätta bort rasism och andra dåliga rykten från nationalsymbolen.

Vill bjuda upp Oksanen och Halonen

Alma berättar till Iltasanomat att hon allra mest ser fram emot att träffa vänsterpolitiker.
– Det skulle också vara fantastiskt att få träffa Tarja Halonen och Sofi Oksanen, säger Alma som har flugit till festen från Los Angeles.
Anna planerar att bjuda upp Halonen till dans, och Alma inflikar att hon i så fall bjuder upp Oksanen.
Alma meddelade redan i medlet av november på sociala medier att hon ordnar efterfest.

Stolt finländare

I en intervju med Yle får Alma frågan vad hennes framgång beror på.
–  Nå, det där var ju en lätt fråga, skrattar hon.
– Jag tror att en betydande faktor är finsk sisu, säger hon och visar sitt lejonsmycke.
Enligt systern Anna har Alma ett starkt stödnätverk.
– Vår familj har alltid varit väldigt stödjande, och hela vår kompisgrupp har stött Alma i allt hon väljer att satsa på, säger Anna.
Alma ser finländarna som ett ärligt folk som går rakt på sak. Hon ser sin nationalitet som en lyckträff.
– Finland är för mig världens viktigaste sak. Jag varit mycket utomlands och lagt märke till att den finska ärligheten inte finns någon annanstans. Och naturen förstås, säger Alma.
Hon uttrycker också tacksamhet över att få sig själv.

ANDRA LÄSER