Tre arkitektbyråer går ihop till storfirma

Tre företag fusioneras och bildar Finlands största arkitektbyrå Arco. Den nya byrån har 190 anställda.

Tom Cederholm är en av delägarna i Finlands största arkitektbyrå. Hans nuvarande byrå har ritat kvarteret Lyyra i Hagnäs, som byggs för tillfället.
Sofia Holmlund
14.09.2021 20:05
Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini & Horto samt Cederqvist & Jäntti Arkitekter går samman och blir Finlands största arkitektbyrå Arco.
– Det känns rätt. Vi vill göra det för att ha bredare axlar och skapa bättre arkitektur. Vi är alla tillväxtbyråer som har haft utmaningar med att växa, säger delägaren Tom Cederqvist till HBL.
Investeringsbolaget Intera Partners går även in som delägare i den nya byrån.
Så här ser kvarteret Pelagia på Sumparn ut. På gröntaket finns terasser och gymnastikredskap. Arkitektbyrån Cederqvist & Jäntti har ritat Pelagia.
”I de andra nordiska länderna har man redan goda erfarenheter av byråer i denna storleksklass. Exempel från Sverige och Danmark visar att byråns storlek inte är ett hot mot arkitekturen, tvärtom”, säger den nya vd:n Sami Horto i ett pressmeddelande.

Varför skulle storleken vara ett hot?

– En liten studio ses som sympatiskt. Men om du har en stor arkitektbyrå fungerar den på en helt annan nivå. Utomlands finns Snøhetta i Norge eller Cobe i Danmark som är byråer med flera hundra människor. De har möjlighet att agera internationellt och har specialkunnande i många branscher. För en liten byrå är det svårt att tävla med.
– Vårt mål är att göra god arkitektur, det är inte fråga om storlek.

Finns det risk för likriktning i den typ av arkitektur som byggs i Helsingfors om ni på Arco lyckas landa fler uppdrag framöver?

– Vi har inte en viss stil, utan utgår alltid ifrån platsen. Därför ser våra projekt mycket olika ut beroende på vad vi gör. Meningen är inte att det ska bli likriktat utan bättre och mångsidigare.
Tom Cederqvist säger att nya Arco definitivt är intresserade av projekt utomlands.
– Intera Partners har mångsidig kompetens inom affärsvärlden, även internationellt.
I fjol revs två kontorshus i Hagnäs. Här ska den nya hybriden Lyyra, som innehåller metrostation, bostäder, kontor, och restauranger, byggas.

Lyyra och Lauttis

Medan byrån Aihio är känd för universitets- och sjukhusprojekt, har Soini & Horto satsat på renoverings- och hotellprojekt, som det nya Scandichotellet vid Järnvägsstationen. Cederqvist & Jäntti har gått in för komplexa hybridprojekt, bland annat Lyyra i Hagnäs och köpcentret Lauttis på Drumsö.
– Ett hybridprojekt är ett kvarter som har olika funktioner. I Lyran finns metron, butiker, restauranger, kontor, hotell och bostäder. Lauttis är också ett hybridkvarter med bostäder, köpcentrum och metro, säger Cederqvist.
Arco har sitt huvudkontor i Helsingfors och ett mindre kontor i Tammerfors.

Finlands största

Tre arkitektbyråer har gått samman till Arco.
Består av Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini & Horto och Cederqvist & Jäntti Arkitekter.
Aihio verkar i Tammerfors medan de två andra finns i Helsingfors.
Cederqvist & Jäntti ligger bakom köpcentret Lauttis på Drumsö, Lyran i Hagnäs, Suvilahti Event Hub i Södervik och Pelagia-kvarteret på Sumparn.
På Soini & Hortos resumé finns nya Scandic-hotellet i Järnvägsstationen, det blivande hotellet i Nya studenthuset och köpcentret Tripla.
Aihios arkitekter igen har ritat idrottsarenan Uros och tillsammans med en dansk arkitektbyrå TAYS psykiatriska sjukhus.

ANDRA LÄSER