En röst kan i dag göra Magdalena Andersson till Sveriges statsminister

I dag röstar Sveriges riksdag om Socialdemokraternas nya ledare Magdalena Andersson ska godkännas som statsminister. Det ser ut att bli med minsta möjliga marginal.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill bli statsminister. Arkivbild.
Peter Wallberg/TT
HBL
24.11.2021 07:30 UPPDATERAD 24.11.2021 07:31
Klockan nio lokal tid sker omröstningen i Sveriges riksdag. Det handlar om Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska godkännas som statsminister.
Det svenska systemet gör att det krävs att hon inte får 175 eller fler nej-röster emot sig.
Ledamöterna från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna väntas alla rösta emot Andersson, alltså nej. Det innebär sammanlagt 174 röster.
För att bli vald krävs att ingen ledamot från Centern eller Vänsterpartiet röstar nej.
Centern har lovat att lägga ned sina röster. På tisdag kväll nådde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet efter långa förhandlingar en uppgörelse om mer pengar till pensionärer – och Vänsterpartiet som krävde överenskommelsen har i gengäld lovat lägga ned sina röster.
I Sveriges riksdag finns också en partilös ledamot, den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. Det verkar nu som att det också krävs att hon inte röstar nej till Magdalena Andersson. På tisdagskvällen uppgav hon att samtal fortfarande pågår.
Om Magdalena Andersson som väntat blir accepterad som statsminister kan hennes nya regering komma att tillträda på fredag.Sverige får då sin första kvinnliga statsminister.
På onsdagseftermiddagen ska riksdagen även rösta om regeringens budgetproposition.
För att inte det budgetalternativ som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ska vinna, krävs att både Centern och Vänsterpartiet röstar för den proposition som regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lagt fram.
Vänsterpartiet har meddelat att man röstar för regeringens budget, medan Centern först i dag väntas ge besked om hur de ledamöterna gör.
I Sverige råder strikt partidisciplin.
Läs också: Ingen smekmånad för Magdalena Andersson

ANDRA LÄSER