Morgontåget från Petersburg fullt av ryssar som lämnade landet: "Vi började först gråta då vi trodde att vi inte skulle kunna ta oss ut ur Ryssland"

Morgontåget från Sankt Petersburg var fullt av i Europa bosatta ryssar som tog tåget till Helsingfors för att komma ut ur Ryssland efter att det europeiska luftrummet stängdes för plan från Ryssland som en sanktion mot Putins invasionskrig i Ukraina.

Tatjana Bondar med dottern Alicia och Olga Semenova reste ut från Ryssland. Först försökte de ta bussen från Sankt Petersburg till Estland då flygen till Europa plötsligt slutade gå. Men det gick inga bussar. "Vi började först gråta då vi trodde att vi inte skulle kunna ta oss ut ur Ryssland. Men till all lycka kunde vi ta tåget till Helsingfors", säger Bondar.
Maria Gestrin-Hagner
28.02.2022 11:36 UPPDATERAD 28.02.2022 14:49
Efter att Allegrotågen igen började trafikera rutten Sankt Petersburg–Helsingfors i december har passagerarmängderna på tåget varit små. Men morgontåget från den ryska miljonstaden var fullsatt, berättar passagerare som klev av Allegrotåget strax efter nio på måndag morgon vid Helsingfors järnvägsstation.
Åtskilliga ryssar som bor och jobbar på olika håll i Europa hade på söndagen då det gick upp för dem att luftrummet mot Europa stängdes, och inga flygplan längre gick, snabbt bokat in sig på det första morgontåget ut ur Ryssland.

"Enda sättet att ta sig ut"

– Jag kom med tåget för det var det enda sättet att ta sig ut ur Ryssland, säger Tatjana Erofgeva som bor i Budapest och som hade varit och hälsat på släkt och vänner i Sankt Petersburg samtidigt som världspolitiken plötsligt satte stopp för flyg till och från hennes födelseland.
Dimitrij Borodin som bor i Stockholm sedan lång tid tillbaka och ursprungligen kommer från Sankt Petersburg, skulle ha flugit tillbaka till Stockholm i morgon tisdag. Men efter att flygen slutade gå, bokade han snabbt tågbiljett till Helsingfors och flög vidare till Stockholm en dag tidigare än tänkt.
Erofgeva hade precis som resten av sina landsmän som anlände med Allegrotåget, haft returbiljetter per flyg köpta för att åka hem till olika destinationer i Europa. Men då luftrummet stängdes fanns ingen annan utväg än att ta tåget till Helsingfors och därifrån vidare med flyg.
Tatjana Erofgeva klev av morgontåget från Sankt Petersburg i Helsingfors. "Det var enda sättet att ta sig ut från Ryssland".
Erofgeva berättar att många av ryssarna som lämnade landet med Helsingforståget, klev av i Dickursby, alltså den station som ligger närmast flygplatsen. HBL kunde dock på måndagsmorgonen bevittna att cirka ett hundratal personer steg av Allegrotåget på järnvägsstationen i Helsingfors för att raskt stega vidare till något av spåren där flygplatstågen gick.
En av dem är Dimitrij Borodin, som ursprungligen kommer från Sankt Petersburg, men som sedan lång tid tillbaka bor i Stockholm. Det var meningen att Borodin skulle ha tagit flyget först i morgon från Sankt Petersburg till Sverige, men han fick tänka om och tog tåget till Helsingfors en dag tidigare.
Olga Semenova som kom med tåget till Helsingfors för att flyga vidare till Bologna i Italien, sade att kriget i Ukraina är förfärligt för människorna i Ukraina, för Ryssland och för hela Europa.

"Förfärligt för människorna i Ukraina, för Ryssland och hela Europa"

På perrongen träffar HBL också Olga Semenova som bor och jobbar i Bologna i Italien. Hon reser tillsammans med Tatjana Bondar som med dottern Alicia, 4 år, är på väg till Bari i södra Italien där hennes make väntar på sin hustru och dotter.
– Det är alldeles förfärligt, för människorna i Ukraina, för Ryssland och för hela Europa, säger Semenova som är starkt kritisk till Putins krig.
Tatjana Bondar nickar instämmande och påpekar att hennes efternamn är ukrainskt och att hon har kusiner i Ukraina som hon är ohyggligt oroad för.
Många i Europa bosatta ryssar hade brådskande bokat biljetter till Allegrotåget till Helsingfors för att komma ut ur landet, efter att det europeiska luftrummet stängdes för ryska flygplan.
De två kvinnorna berättar hur de på söndagen slogs av panik då de insåg att de inte längre gick några flyg från Ryssland till Europa.
– Plötsligt var våra flygbiljetter värdelösa. Vi försökte först ta en buss från Sankt Petersburg till Estland, men märkte till vår fasa att det inte gick några bussar, varken i går eller i dag. Vi började gråta då vi trodde att vi inte skulle kunna ta oss ut ur Ryssland. Men till all lycka kunde vi ta tåget till Helsingfors, säger Bondar.
Kvinnorna lyckades dagen innan köpa flygbiljetter från Helsingfors till Italien och styrde från Helsingfors järnvägsstation stegen vidare mot flygplatståget för att åka hem till Italien.

VR: Stor förändring under veckoslutet

Topi Simola, direktör för VR:s passagerartrafik, säger att tågtrafiken mellan Sankt Petersburg och Helsingfors på grund av pandemin har varit begränsad och haft få passagerare den senaste tiden.
Både finländare som jobbar eller bor i Ryssland och ryssar som av en eller annan orsak inte vill stanna i landet, tar nu tåget till Finland, säger Topi Simola, direktör för VR:s passagerartrafik
– Men under veckoslutet såg vi en stor förändring på grund av kriget och på grund av att flygtrafiken har ställts in. Både finländare som jobbar eller bor i Ryssland och ryssar som av en eller annan orsak inte vill stanna i landet, tar nu tåget till Finland, säger Simola.
Simola säger att det kommer att vara svårt att ta sig ut ur Ryssland då flygen inte längre går och Allegrotåget är ett av de få sätten att ta sig till Finland om man inte har egen bil.
Den här ryska familjen som bor i Frankfurt, var en av många som i ilfart reste ut från Ryssland med tåg till Helsingfors, då luftrummet till Europa stängdes för ryska flyg.
Hur det blir med tågtrafiken mellan Finland och Ryssland framöver är ännu oklart. Tills vidare omfattas inte järnvägstrafiken av sanktioner.
– Det förs diskussioner mellan finska och ryska myndigheter och utifrån dem bestämmer vi vad som händer. Men för stunden är det viktigt att det finns ett sätt att resa ut ur Ryssland, säger Simola.

Tågen från Ryssland fullbokade

Finska Utrikesministeriet gav i går en ny reserekommendation för Ryssland som lyder: Undvik alla resor till Ryssland. Enligt Simola är det ytterst få passagerare som nu tar tåget från Finland till Ryssland. Men tågen från Ryssland är fullbokade. Två Allegrotåg per dygn anländer från Sankt Petersburg till Helsingfors. Ett tåg har 327 passagerarplatser.
Rusning på Allegrotåget från Sankt Petersburg, då folk bosatta i Ryssland, kvickt lämnade landet med tåg till Helsingfors efter att luftrummet mot Europa stängdes.

Bara finländare och ryssar får åka – VR hoppas på ändring

På grund av en rysk förordning som har att göra med pandemin, kan endast personer med finskt eller ryskt pass för tillfället ta tåget mellan Sankt Petersburg och Finland.
– Vår avsikt är att diskutera med det ryska statliga järnvägsbolaget ifall det går att låta också andra länders medborgare resa med Allegro. Det skulle vara viktigt under rådande omständigheter, säger Simola.
Topi Simola säger att passagerartrafiken mellan Finland och Ryssland under rådande läge inte på något sätt är en ekonomisk fråga.
– Vi befinner oss nu i en krissituation och gör det som det önskas. Rutten är en viktig led ut ur Ryssland och det är vårt uppdrag att upprätthålla den, säger Simola.

ANDRA LÄSER