Colombia väljer mellan krig och fred

I dag fäller colombianerna den slutliga domen över det fredsavtal som syftar till att göra slut på över fem decennier av krig mellan Farcgerillan och den colombianska staten. Folkomröstningen avgör om avtalet ska släppas fram eller förkastas.

Ja-sidans supportrar håller upp en skylt fär det står "ja".
De knappt 35 miljoner röstberättigade har att svara ja eller nej på frågan: "Stödjer du det slutliga avtalet om ett stopp för konflikten och byggandet av en stabil och hållbar fred?"
President Juan Manuel Santos och hans regering har sagt att det inte finns en plan B ifall väljarna avvisar avtalet. En sådan ser dock inte ut att behövas. Opinionsmätningarna visar en stor övervikt för ja-rösterna med en marginal på omkring 20 procentenheter, skriver AFP. Antalet osäkra väljare är dock stort och mätningarna har inte gjorts i hela landet.

Bättre än krig

Även många av avtalets motståndare anser att ett bristfälligt fredsavtal är bättre än fortsatt inbördeskrig.
– En mindre död är ett tillräckligt skäl (för att rösta ja), säger 42-åriga sekreteraren Sandra Guevara till Reuters. Hon hoppas att hennes son får växa upp i ett bättre land.
Motståndarlägret leds av förre presidenten Álvaro Uribe som anser att rebellerna ska betala för sina brott med fängelsestraff och att de portas från politiken.
Avtalet skrevs under av parterna i måndags efter nästan fyra år av förhandlingar. Det slår bland annat fast att Farcs omkring 7 000 soldater ska avväpnas under överinseende av FN-personal och gerillarörelsen ombilda sig till politiskt parti.

Utreder brott

En specialdomstol ska upprättas för att utreda brott under konflikten, och amnesti ska ges för mindre allvarliga brott.
Vallokalerna öppnar klockan 8 på morgonen lokal tid (16 finsk tid) och stänger klockan 16 (vid midnatt finsk tid). Inga våldsamheter har rapporterats inför valdagen, skriver tidningen El Tiempo. 126 000 militärer och 178 000 soldater bevakar folkomröstningen.

ANDRA LÄSER