Plastavfall samlas på Helsingfors stränder – staden lovar städa upp

Helsingfors stad ber stadsborna om hjälp i att kartlägga plastskräpet vid stadens stränder.

25.07.2016 11:01 UPPDATERAD 25.07.2016 16:47
Helsingfors stads byggnadskontor ber att invånare som rör sig i strandområden ska rapportera på vilka stränder ovanliga mängder av avfall och plastskräp har samlats. Byggnadskontoret lovar skicka städpatruller till stränderna för att avlägsna bråtet.
Enligt byggnadskontoret härstammar plastskräpet sannolikt från byggandet av Västra hamnen.
Helsingin Sanomat rapporterade förra veckan om att plastskräpet kommer från förorenat sediment och stenkross från sprängningar i västmetrons tunnelbygge. Stenkrosset används egentligen för havsfyllning, men enligt Närings-, trafik- och miljöcentralens överinspektör Perttu Ottelin borde man inte ha använt förorenat sediment från västmetrons bygge. Han påpekar också att tillståndet för havsfyllningen förutsatte att regionförvaltningen skulle använda flytande skyddsnät för att förhindra spridningen av bland annat plastskräp.
På grund av avsaknaden av skyddsnät funderar NTM-centralen nu på att starta en undersökning.
– I tillstånden för havsfyllning förutsätts alltid städning av stränder och att man ska förhindra spridningen av skräp, uppger Ottelin till HS.
I fortsättningen tycker Ottelin att förorenat sediment inte ska användas för havsfyllning om man inte kan garantera att det går att hindra avfall att sprida sig i vattnet.
Det är Helsingfors stads byggnadskontor som ansvarat för leveransen av sedimenten medan Helsingfors hamn ansvarat för havsfyllningen. Mikko Suominen på Helsingfors stads byggnadskontor medger att övervakningen av arbetsprocessen har misslyckats.
– Så här borde det inte ha gått. Skyddsnäten gick inte att använda på grund av båttrafiken men båtenheter patrullerade havsfyllningsområdena och försökte städa. Tyvärr lyckades inte övervakningen på grund av mängden skräp, beklagar sig Suominen till HS.
Byggnadskontoret uppmanar människor att meddela om plastskräpet på kartan på byggnadskontorets webbplats (klicka på "välj på kartan" under alternativ för tilläggsinformation) eller ringa kundservice på 09 310 39 000.

ANDRA LÄSER