Hur låter beröring? Vad hör fiskarna under vattnet? Tuomas Norvio formar ljudupplevelser med händerna i myllan

En diskussion med ljuddesignern Tuomas Norvio omspänner lätt allt från tekniska lösningar till symfoniorkesterns väsen. Hans arbetsfält är vidsträckt – i sommar är han aktuell med både nya dansverk och en ljudinstallation med havet och vinden i huvudrollerna.

En härlig tystnad råder i Tuomas Norvios källarstudio, man anar inte ens trafiken som brusar utanför. Med tanke på den aktuella ljudinstallationen har han funderat på hur trafiken påverkar fiskarna och ljudlandskapet under vatten.
Tove Djupsjöbacka
23.07.2021 09:30
Ljudet är en väsentlig del av många slags konstupplevelser och ljuddesignern och kompositören Tuomas Norvios lista på samarbetspartner är imponerande bred: Tapani Rinne, Kimmo Pohjonen, Tero Saarinen, Esa-Pekka Salonen, Terike Haapoja, Johanna Juhola och så vidare. Då vi stämmer träff i hans källarstudio befinner han sig mitt i en intensiv arbetsprocess tillsammans med koreografen Johanna Nuutinen, med sikte på premiär 2023. Verkets tematik kretsar kring beröring, vilket känns minst sagt aktuellt i ett samhälle drabbat av coronapandemin och påverkar vad ljuddesignern vill lyfta fram.

ANDRA LÄSER