Kallast i Borgå i natt: -15,9 grader

Våldsamma snöoväder drar fram över Norden. Även hos oss blir det vintrigare, men i Nyland får vi vänta till nästa vecka på snö. Under natten till torsdag var det som kallast i Borgå, -15,9 grader.

På torsdagsmorgonen uppmättes den kallaste temperaturen i Nyland i Borgå, -15, 9 grader. Sedan följde Hagalund med -12,6. Kallt hela veckan blir det med temperaturer uppemot – 13 grader i Nyland på söndagen.
I danska Nordjylland lamslog en snöstorm trafiken så personal och kunder tvingades övernatta i Ikea-varuhuset i Ålborg. De övernattande fick sova i varuhusets utställda sängar och soffor, berättar varuhuschefen Peter Elmose. Personalen hade förberett för en mysig kväll i personalmatsalen.

Kylan fortsätter

I Finland fortsätter det kalla vädret.
På torsdagsmorgonen uppmättes den kallaste temperaturen i Nyland i Borgå, -15, 9 grader. Sedan följde Hagalund med -12,6.
Kallt hela veckan blir det med temperaturer ned till – 13 grader i Nyland på söndagen.
På måndag och tisdag nästa vecka kan det komma ett par centimeter snö i Nyland.
Att det redan hunnit falla ordentliga snömängder i Sverige, Danmark, Baltikum och på sina håll även i England, beror på att de har haft lågtryck.
– I Finland har det varit högtryck en längre tid och luften i de norra delarna har varit kallare och vädret klarare, vilket gör vädret kallare, säger Jani Parviainen, jourhavande meteorolog på Meterologiska institutet.
Att Finland inte har någon snö än beror alltså på att det under en längre tid rått högtryck.
Eftersom vädret är så torrt är risken för halka i trafiken mycket liten, säger Parviainen.
– Det finns inga varningar för halka. Vanliga vinterförhållanden är att vänta.

Kallast i Österbotten

Kallast i Finland på torsdagen var det vid Kauhava flygplats i Österbotten, -22,9 grader.
Enligt Parvianen kan vädret bli mildare i mitten på december, vilket gör det svårt att spekulera i huruvida nylänningarna får snö till jul eller inte.

ANDRA LÄSER