Luciakandidat 7, Denjah Leinson: "Tiden för stereotypa lucior är förbi"

Denjah Leinson vill att lucia ska stå för samhällets hopp och förändring. Hen är utåtriktad, energisk och har en stark känsla för rättvisa. – Lucia borde representera mångfald och inkludering, en tradition där alla ska få känna sig välkomna och representerade, säger hen. Leinson har varit aktiv inom studentverksamhet, musikaler och år 2018 var hen Esbos lucia.

– Då jag var Esbos lucia insåg jag att den som bär ljuskronan påverkar vad lucia står för och hur traditionen går fram. I dag ska lucia inte behöva vara opersonligt jättefeminin och perfekt på alla sätt. Lucia ska vara sig själv, säger Denjah Leinson.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Som yngre skulle jag gärna ha sett någon som jag, med en intersektionell identitet, på en så stor plattform. Jag har länge velat ställa upp som luciakandidat, men haft väldigt mycket på gång med olika musikaler och studieverksamhet. I år bestämde jag mig för att jag har mera tid och ork för att delta.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia är en frontfigur för hopp och värme. Jag skulle önska att lucia kan representera samhällets hopp och förändring, en tradition där alla kan känna sig välkomna och representerade. Ibland känns det som en miss Svenskfinlandtävling, men det är inte den rollen jag vill att lucia har. Jag tror att lucia kan representera mångfald och inkludering.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag älskar att lussa för barn och bebisar. Min andra favorit är äldre människor, de har sett fram emot besöket i veckor och man ser verkligen vilken inverkan lucia har. Jag har tidigare lussat för personer med demenssjukdom, det är härligt att se hur ett ljus tänds i deras ögon när de minns sångerna och kan sjunga med i några verser. Det är ett ljus som blir kvar också efter att sången tystnat.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Antagligen som livlig, empatisk och modig. Lite av en sol har jag fått höra också.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Det finns otaliga magiska djur som jag skulle vilja tala med. Jag skulle också gärna prata med en djuphavsfisk, en sådan med ljus i pannan, jag vill veta vilka uråldriga hemligheter de bär på om universum.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag kan vicka på min näsa! Och mina öron. Annars kan jag göra sushi också.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Existens… Ja, det tycker jag täcker den frågan.

Vad ser du mest fram emot?

– En framtid där jag kan känna att jag kan vara mig själv och jag inte blir utsatt för glåpord och pikar bara för att jag är mig själv och kanske annorlunda än någon annan. Att vara nöjd med mig själv helt enkelt.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Jag hoppas att jag jobbar med människor, känner att jag har en inverkan på folks liv och gör något betydelsefullt för dem och mig själv. Då har jag studerat klart, och jag har grundat mig i mig själv. Jag hoppas att jag är någonstans inspirerande.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Denjah Leinson

Ålder: 23 år.
Familj: Pappa, mamma, syster, halvbror, styvmamma.
Hemort: Esbo.
Gör: Resurslärare på Mattlidens högstadieskola och studerar socialpsykologi på Svenska social- och kommunalhögskolan.
Musikintresse: Denjah har sjungit klassisk solosång på musikinstitutet Kungsvägen sedan lågstadiet, hon var Esbo lucia år 2018, och har varit med i flera musikaler, bland annat i Nya TADAM.
Läser just nu: Vända hem av Yaa Gyasi.
Favoritmat: Lagar själv thailändsk wok, äter gärna israelisk mat och asiatisk fusion på restaurang.
ANDRA LÄSER