Ny syn på makt kan göra henne till EU-president

Hon har tagit strid mot jättar som Apple, Google, Facebook och Gazprom. Nu surrar Bryssel av rykten om att hon kan bli den första kvinnan att leda EU-kommissionen med start 2019. – Me too-rörelsen ger oss förutsättningar att tänka på makt på ett nytt sätt, säger EU-kommissionär Margrethe Vestager till HBL.

Danska liberalen Margrethe Vestager har seglat upp som en tänkbar efterträdare till Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen. Hon sägs vara den franska presidenten Emmanuel Macrons favorit, och har 74 procent av danskarna i ryggen. Däremot är det osäkert om den danska regeringen backar upp henne. Också Jyrki Katainen figurerar i spekulationerna.
KÖPENHAMN
Det har skrivits mycket om Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. En händelse som ofta återges är ett möte med Apples vd Tim Cook på hennes kontor i Bryssel år 2016. Modern konst på väggarna, en vit figur i form av en hand med upphöjt långfinger på ett bord (en gåva av ett irriterat danskt fackförbund). Och så, en av världens mäktigaste män som läser lusen av Vestager. Hon behåller lugnet. Lyssnar. Och kommer sju månader senare med domen: Apples skattefördelar i Irland är olagliga, och ska betalas tillbaka retroaktivt, totalt 13 miljarder euro.

Är det sant att Tim Cook skrek?

– Jag refererar aldrig möten. Man ska kunna lita på att det som sägs på möten med mig stannar där, säger Vestager vänligt men bestämt.
Den här gången tar Margrethe Vestager emot på EU-kommissionen i Köpenhamn, i ett ljust rum på Gothersgade, med utsikt över parken Kongens have. Hon bär en klänning med röda blommor och om hon bara fått frågan hade hon gärna berättat var hon köpt den.
Efter vår intervju hastar hon vidare till Danmarks radio för att i direktsändning svara på lyssnarnas frågor.

Sådan är hon

Namn: Margrethe Vestager.
Ålder: Fyller 50 år i april.
Familj: Maken Thomas Jensen och döttrarna Ella, Rebecca och Maria.
Bor: I Bryssel och Köpenhamn.
Är: EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.
Utbildning: Examen i ekonomi, Köpenhamns universitet.
Parti: Liberala gruppen Alde i EU. Radikale Venstre (socialliberalt parti) i Danmark. Var partiledare 2007–2014 och mångårig minister, bland annat inrikes- och ekonomiminister i Helle Thorning-Schmidts regering.
Kuriosa: Sägs vara förebilden för den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i tv-serien Borgen.
Gör för att tömma huvudet: Springer en runda på 5-6 km.
Vestager om Finland: På vårt matbord står två ljusstakar av finsk design som jag fick på ett informellt EU-ministermöte i Tammerfors 1999. Vi tänder dem nästan varje kväll jag är hemma.
Om kollegan Jyrki Katainen: Han är en god kollega som verkligen gjort det bra som kommissionär. Han har ansvar för verkligt svåra frågor, ekonomi och tillväxt, men klarar det galant.
Det är ingen tvekan om att Vestager är rasande skicklig på att hantera medier. Hon var tidigt ute med att twittra, och har i dag 234 000 följare. Hon har alltid varit nyfiken på ny teknik och protesterar om någon beskriver hennes strider mot techjättarna som en kamp mot teknologin.
– Min mission är inte riktad mot techgiganterna utan mot alla företag som inte respekterar att kunden har rätt. Det är helt grundläggande för en fungerande marknad att kunden kan välja. Är du inte nöjd med utbudet, priset, kvaliteten eller servicen ska du kunna vända dig till en annan aktör som erbjuder dig det du vill ha. Det är regler som vi länge har varit eniga om i Europa.
Det är därför hon och hennes stab har satt förstoringsglaset på många av vår tids storbolag. Apple, Facebook, Google. Ikea, Microsoft, Starbucks. Snedvrider de konkurrensen, skapar de osynliga monopol genom att utestänga andra företag via sin överlägsna teknologi?
– Marknaden ska betjäna konsumenterna. Vi ska inte likt små myror i en myrstack sörja för att några få men stora verksamheter får som de vill. Det talas mycket om teknologiföretag men samma regler gäller också andra företag, till exempel Gazprom och priset de säljer sin gas för. Det finns många områden där det är viktigt att vi som konsumenter kan njuta av det goda som konkurrens för med sig.
Också när det gäller skatter är Vestager tydlig. Visst är det ländernas egen sak att bestämma hur mycket skatt företag ska betala – men samma regler ska gälla alla inom samma land, annars kan orättvisa skattelättnader liknas vid statsstöd eller rentav mutor.
– De flesta människor betalar skatt och många av oss har varit tvungna att bidra till att lösa den finansiella krisen. Pensionsåldrarna har höjts, pensioner har sänkts. I några länder har vi sett lönesänkningar på 10-15 procent. Allt för att stärka statskassan. Vi har alltså en situation där medborgare betalar skatt, små och medelstora företag betalar skatt – men några globala storföretag gör det inte. Så kan det inte vara. Det är både orättvist och orimligt.
Jag utövar makt på uppdrag av 500 miljoner européer. Det gör att jag står ganska stark. Också mot verkställande direktörer som kommer flygande i privatflyg.

Det är starka krafter du går emot, många maktens män. Är du aldrig rädd?

– Jag utövar makt på uppdrag av 500 miljoner européer. Det gör att jag står ganska stark. Också mot verkställande direktörer som kommer flygande i privatflyg.

Makt på nytt sätt

Vestager väckte uppmärksamhet förra veckan när hon i en intervju för Jyllands-Posten sade att vi behöver tänka på makt på ett nytt sätt. Hon kopplar ihop det med den senaste tidens vittnesmål om trakasserier i bransch efter bransch.
– Me too-rörelsen är en katalysator i en helt annan kategori än tidigare. Äntligen tror man på kvinnor, äntligen säger man ”hon har nog rätt”. Jag såg ett reportage om en ung idrottskvinna som ställde sig upp och berättade vad hon varit med om. Det kräver ett enormt mod att bryta den tystnad som man blivit lärd att finna sig i. ”Berätta inte för någon, annars ödelägger vi ditt liv”. Det visar vilka starka krafter som är i rörelse.
Vestager ser tecken på att något nytt håller på att födas.
– Det finns maktutövare som tror att de är särdeles skickliga, förmer än andra, och att det ger dem speciella privilegier gentemot andra människor. Det är roten till mycket ont. Men makt är ett lån, ett verktyg vi får, för att lösa en uppgift. Det gör mig varken bättre eller sämre än någon annan. Det ger mig ansvar men inga rättigheter inför andra människor.
Det är liberalen i Vestager som talar men också flickan som vuxit upp med två föräldrar som varit präster.
– Jag har tänkt mycket på varför så många män är makthavare och varför vi uttrycker oss som vi gör. Kvinnor måste krossa glastaket och sparka in dörrar. Vårt språk avslöjar oss: makten är männens territorium och kvinnorna är gäster.
Det har lett till att kvinnor försöker passa in för att ta plats.
Margaret Thatcher tränade sin röst för att få en djupare stämma. Jag har tappat räkningen på antalet kvinnor som klär sig som män och klipper håret kort. Problemet är att vi gör oss till män. Men vi är kvinnor med allt vad det innebär!
– Vi kan förnya maktens språk genom att tala om andra saker än vi är vana vid. Jag får hela tiden andra frågor än män, till exempel var jag har köpt min klänning, och det ger mig en möjlighet att nyansera bilden av mig, säger EU-kommissionär Margrethe Vestager.
Det är nu jag borde fråga var Vestager har köpt sin färgsprakande klänning. För i motsats till många andra feminister gillar hon att svänga alla frågor till sin fördel.
– Vi kan förnya maktens språk genom att tala om andra saker än vi är vana vid. Jag får hela tiden annorlunda frågor än män, och det ger mig en möjlighet att nyansera bilden av mig. De som har valt oss – väljare, aktieägare eller vem det nu kan vara – har rätt att veta vem personen är som de har valt. I Skandinavien är det här inte så ovanligt eftersom distansen till makten är kortare här, men på ett allmänt europeiskt plan finns det mycket att vinna på en sådan här utveckling.
Jag tycker att vi ska förpassa uttryck som 'krossa glastaket' och 'sparka in dörrar' till ett språkligt museum.
Vestager lutar sig framåt och flyttar undan kaffekoppen:
– Jag tycker att vi ska förpassa uttryck som "krossa glastaket" och "sparka in dörrar" till ett språkligt museum. Vi ska parkera vår mentala modell om makt.

Är du feminist?

– Ja, absolut!

Det finns många feminister som inte tycker att det är väsentligt att kommentera klänningar och höga klackar.

– Sväng på resonemanget. Me too ger också männen en chans att vara man på fler sätt. Jag möter så många manliga ledare som alla liknar varandra. När de slår på stort har de en rosa skjorta men som regel är det bara slipsen som avslöjar någon form av karaktär. Det måste vara tråkigt. Att tänka på makt på ett nytt sätt kan bli en befrielse också för män.
Män och kvinnor hanterar ofta arbetslöshet på olika sätt, fortsätter hon.
– Om du som kvinna inte kan betona din arbetsidentitet under en viss period skruvar du i stället upp din identitet som mor, husmor eller vad det nu kan vara. Det gör det lättare att leva och det är en avspegling av hur verkligheten ser ut: kvinnor har fler roller och identiteter. Det kunde också män ha. Ett led i det är pappor som tillbringar mer tid med sina barn. De männen erövrar nya territorier.

[article_image index="3" format="original"]

Joker i hårt spel

På tal om att erövra nya territorier så nämns Margrethe Vestager som en tänkbar kandidat till posten som ordförande för EU-kommissionen efter Jean-Claude Juncker nästa år. Hon skulle i så fall vara den första kvinnan på posten. Det vore en viktig markering, säger hon, men ännu viktigare är att könsbalansen jämnas ut överlag inom EU-institutionerna.
– Nu är 36 procent av alla generaldirektörer och biträdande generaldirektörer kvinnor. 2014 var det 11 procent. Jag gillar den utvecklingen.
Vestager är inte den enda kandidaten till posten som EU-president. Emot henne talar det faktum att hon representerar den liberala gruppen Alde som bara är fjärde störst i EU-parlamentet. Också Jyrki Katainen nämns i spekulationerna, liksom fransmannen Michel Barnier som är EU:s chefsförhandlare om brexit. De två sistnämnda representerar EPP, den konservativa gruppen, som är den mest inflytelserika i europeisk politik.
Men åtminstone i teorin kan Vestager väljas. Situationen blir inte sämre av att hon sägs vara den franska presidenten Emmanuel Macrons favorit till posten. De två känner varandra sedan tidigare då bägge var ekonomiministrar, de är båda outsiders vad gäller etablissemanget, deras hjärtan klappar för ett progressivt EU och deras politiska syn sammanfaller åtminstone delvis. Det är alltså knappast en slump att Vestager delat scen med Macron flera gånger det senaste året.
Tillfrågad om hur EU ska utvecklas är Vestager ändå försiktig med färdiga svar. Hon följer snarare den metod hon oftast använder när det finns ett problem som ska lösas: vilka idéer finns det, vem vill vara med och lösa problemet – och vilka saker kan vi bli eniga om?
– Vi behöver en bred diskussion om vad som ska ske med vår monetära union och vilket Europa vi är villiga att finansiera. EU-budgeten för de närmaste åren blir annorlunda eftersom britterna inte längre är med. Det betyder färre utgifter men också färre intäkter. Hurudant Europa vill vi ha? Det är en debatt som börjar på allvar nu. Jag hoppas på ett år av vittgående diskussioner men inte nödvändigtvis ett år då vi drar färdiga slutsatser.
Nästa år är det val till EU-parlamentet och Vestager vill höra européernas röst.
– Val är viktiga för det är då vi väljer vem som ska representera oss. Men vi väljer också vem som ska samarbeta med vem. Europapolitiken präglas av att olika politiska grupperingar ska hitta sätt att samarbeta på, små minoritetsregeringar ska samarbeta med breda koalitioner. Ibland talar vi om det här som om vi tror att den vi röstar på får rätt att avgöra vilken politik som förs men den vi röstar på måste först och främst klara av att samarbeta. Annars blir det inget av politiken.
Vestager nämner inte populistströmningarna i Europa men det är ändå mot den fonden hennes ord ska ses.
– Det är viktigt att vi är ärliga med att det vi tror på inte nödvändigtvis genomförs tre månader senare eftersom vi i bästa fall har 10 procent av rösterna. Vi behöver tydliga diskussioner om hur politiken fungerar, hur beroende vi är av att samarbeta och att det vi samarbetar om faktiskt blir verklighet.

Och hur var det nu med dig som ny kommissionsordförande och Macrons påstådda stöd ...?

– Rykten! Jag blir förstås glad över just det här ryktet, men jag har också ett arbete att sköta. Vi har mycket att göra, bland annat några stora skattefall som ska slutföras. Plus allt möjligt annat som inte får så mycket uppmärksamhet. Mycket kan man säga om mig, men arbetslös blir jag inte.
"]

ANDRA LÄSER