"Vi jobbar på att få hem alla "

Researrangören Tjäreborg jobbar för högtryck med att få hem alla kunder som blivit strandsatta på semesterorter efter att resebolaget Thomas Cook gick i konkurs i morse.

Resenärer som bokat resa med Tjäreborg på måndagen uppmanas kolla sin telefon och inte åka till flygplatsen i onödan.
23.09.2019 11:59 UPPDATERAD 24.09.2019 11:54
Det var svettiga timmar i Tjäreborgs kundtjänst hela måndagen, då resenärer ville kolla sina bokningar och veta ifall deras flyg påverkas av Thomas Cooks konkurs.
– Vi har bokat och betalat en resa till Mallorca med Tjäreborg på lördag, men vi har inte fått någon information om hur det blir med den resan, berättar Solveig Westerén för HBL.
– Tjäreborg svarar inte utan lägger på direkt då man försöker kontakta dem per telefon.
En del av Tjäreborgs flyg opereras av Norwegian, och där uppger man att alla avgångar går normalt. Detsamma gäller för Finnair och SAS.
Tjäreborg-resenärer som är bokade på våra avgångar uppmanas ändå ta kontakt med Tjäreborg för att få information om hur resan påverkas, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Har ni möjlighet att sätta in extra plan på grund av konkursen?

– Vi undersöker vad vi har för möjligheter att hjälpa till men på grund av begränsad kapacitet och många fulla plan har vi just nu ingen möjlighet att sätta upp extra avgångar.

Fullt upp för Tjäreborg

Tjäreborg har för tillfället knappa 34 500 kunder ute i världen. 413 av dem var på väg hem under måndagen. På måndagseftermiddagen kunde kundchefen Jessica Virtanen på Tjäreborg fortfarande inte svara på frågor om hur och när man ska få hem alla resenärer vars flyg ställts in.
– Vi jobbar för högtryck med att hitta ersättande flyg och lösningar. Tre av våra fem flygningar i dag har kunnat verkställas eftersom de flygs av andra bolag än Thomas Cook. Hur det går för de övriga vet vi inte, men vi hoppas på besked under eftermiddagen, sade Virtanen.
Två flyg från Turkiet och Madeira är på hemväg, medan de tre inställda flygen drabbar resenärer i Grekland och på Cypern.
– Vår hjärtesak just nu är att betjäna kunderna och få ut information till dem, sade Virtanen.
525 resenärer hade bokat avresa från Helsingfors och Uleåborg i dag. Alla charterflyg är inställda, men om det är fråga om reguljärflyg som Tjäreborg köpt så avgår planet normalt. Alla resenärer borde ha fått information om detta via sms.
Sent på måndagskvällen meddelade Tjäreborg att flygverksamheten fortsätter som vanligt på tisdag.

Tusentals nordbord drabbas

Resejätten Thomas Cooks konkurs påverkar förutom Tjäreborg också Ving som verkar i Sverige och Norge, Globetrotter i Sverige och Spies i Danmark. Alla dessa ingår i den nordiska delen av Thomas Cook-koncernen.
– Vår ambition är att få upp flyg i luften så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden till nyhetsbyrån TT.
Läs också: Resejätten Thomas Cook går i konkurs – Hundratusentals berörs

Vad händer med de som sitter fast på semesterorterna?

Tjäreborg har meddelat att de själva försöker få hem alla kunder, med hjälp av Konkurrens- och konsumentverket.
Det lönar sig inte att på egen hand försöka ordna sin returresa, eftersom man då nödvändigtvis inte får den ersatt. Bästa sättet är att ta kontakt med den lokala researrangören eller representanten på plats.
Om hotellet kräver extra ersättning ska man inte betala, utan ombes ringa kundtjänsten på numret +358 29 505 3193.

Hur fungerar ersättningen för uteblivet flyg?

Alla Tjäreborgs kunder skyddas av en resegaranti, vilket innebär att Konkurrens- och konsumentverket ersätter inställda och avbrutna resor. De ersätter också alla bokningskostnader.
Läs också: Jättarna vacklar i Europa men i Norden går det bra

Kan man avboka en framtida resa med Tjäreborg?

För avbokning av resor gäller för tillfället normala av- och ombokningsregler. Jessica Virtanen, produktchef på Tjäreborg i Finland, poängterar att det inte är Tjäreborg som gått i konkurs.
– Vi har en god ekonomi i likhet med Thomas Cooks dotterbolag i Sverige, Danmark och Norge som hör till resultatenheten för Nordeuropa, säger Virtanen.
Tjäreborg uppdaterar situationen under dagen.
Läs också: Thomas Cooks konkurs ett bakslag för Lappland
Uppdatering 23.10 kl. 22.10.: Artikeln uppdaterad med ny information, bland annat med Tjäreborgs meddelande att flygverksamheten fortsätter som vanligt på tisdag.

ANDRA LÄSER