Åbo en av världens ledande klimatstäder

Också Lahtis finns med bland de två finländska städerna som CDP lyfter upp på sin A-lista.

Åbo är en av de 105 städerna runtom i världen som finns med på årets lista.
18.02.2020 11:36 UPPDATERAD 18.02.2020 13:05
Organisationen CDP (Carbon Disclosure Project) har i år utökat sin så kallade A-lista över städer i världen som på ett eller annat sätt bidrar till att minska på klimatförändringen.
Listan publicerades på tisdagen, och där hittas både Åbo och Lahtis. Hela 850 städer utvärderades och sammanlagt 105 städer togs med på listan. Det uppger Åbo stad i ett pressmeddelande.
– Vad som utmärker oss är inte det vi gjort utan det faktum att vi fortsätter utveckla vårt klimatarbete hela tiden, säger Lauri Kattelus, stadsstyrelsens ordförande i Åbo, till SPT.
Kattelus tar emot erkännandet vid en prisceremoni vid det franska Europa- och utrikesdepartementet i Paris den 25 februari.
– Erkännandet visar att vi har lyckats väl med att genomföra vår klimatpolitik. Samtidigt förpliktar det oss att fortsätta vårt arbete allt mer målmedvetet, säger Kattelus i pressmeddelandet.
Kattelus säger att man i Åbo firar segern i arbetets tecken.
CDP är en världsomfattande allmännyttig organisation vars uppgift är att uppmuntra företag, städer och regeringar att minska sina utsläpp av växthusgaser, trygga vattenresurser och skydda skogar.

Städernas roll för att bekämpa utsläpp

Städer täcker mindre än 2 procent av världens yta, men cirka 70 procent av världens utsläpp uppstår i stadsområden.
Städerna har en nyckelroll när det gäller att bekämpa klimatförändringen.
Upp till 85 procent av världens städer upplever att klimatet utgör hot för dem själva och 75 procent av de långvariga hoten uppskattas vara allvarliga eller mycket allvarliga.
Källa: CDP

CDP:s A-lista

Sammanlagt 105 städer runtom i världen finns med på årets lista.
Städerna är föregångare i fråga om öppenhet i klimatarbetet och anpassning till och förberedelser inför klimatkrisens konsekvenser.
Andra utländska städer på listan är till exempel Stockholm, Oslo, Lissabon och Aten.

ANDRA LÄSER