Dags att gräva fram solhatten för högsommarvärmen är här

Det är varmt i Finland och enligt Meteorologiska institutet kommer hettan att vara under de närmaste dagarna. På söndagen slogs sommarens värmerekord i Esbo och Helsingfors.

Arkivbild från Klobben i Esbo.
De som inleder sin semester i samband med midsommar får njuta av soligt och varmt väder. I stora delar av landet stiger temperaturen till 25–30 grader i början av veckan. I så gott som hela Svenskfinland råder varningar för höga temperaturer, skogsbränder och kraftig UV-strålning.
– Början av veckan ser ut att bli väldigt varm och det kommer att vara huvudsakligen uppehållsväder. I skärgården, särskilt i Åbo skärgård, kan temperaturerna vara aningen friskare, säger jourhavande meteorolog Eveliina Tuovinen vid Meteorologiska institutet.
På tisdag kan det eventuellt förekomma några enstaka regnskurar eller åskväder i Nyland.
Enligt Tuovinen är det också möjligt att Svenskfinland får uppleva så kallade tropiska nätter. Då nattens lägsta temperatur är 20 grader eller varmare betraktas det som en tropisk natt.
– Ännu har vi inte kommit upp till 20-gradersgränsen, förutom i Östra Finland, men under de närmaste nätterna kommer temperaturen att ligga mellan 15 och 20 grader, säger Tuovinen.
På söndagen slogs sommarens värmerekord i både Esbo och Helsingfors, 31,2 grader, meddelade Meteorologiska institutet.
Läs också:
Så klarar du dig i värmen
Säker sommar också för sällskapsdjuren – så klarar Osmo och Tarmo av hettan

ANDRA LÄSER