Söker du jobb?

Plötsligt inser jag att jag blir utsatt för en performance i min egen säng och jag börjar tveka kring om jag är publik eller om jag nu gjort mig själv till en del av föreställningen.

15.03.2020 06:05
Trots att covid-19 dominerat det allmänna samtalet de senaste månaderna har ett konstverk ändå lyckats fånga en del uppmärksamhet. Juhani Haukka och Lauri Mattilas projekt ”Etsitkö töitä” går ut på att anställa sju människor i två månader för att göra ett jobb arbetstagarna själva hittar på. Syftet är att undersöka vad ett jobb kan vara, vad som känns meningsfullt för en själv och vad det känns som samhället på riktigt har behov av. Lönen, eller tekniskt sett stipendiet, arbetstagarna får är 2 400 euro i månaden och betalas av Kone-stiftelsen.
Sedan arbetsansökningen öppnade i slutet av februari har jag haft svårt att släppa tanken på det här projektet.
Konstverket väcker frågor om arbetets mening i ens liv och ens eget välbefinnande, men också kring konstens plats och villkoren för konstutövande. Genom ansökan upprepar de arbetssökande den process konstnärerna själva gått igenom med Kone, men denna gång på konstnärernas villkor. Det skapar en lek med maktutövande där det stundvis är svårt att sätta fingret på vem som har makten att definiera situationen och vem som borde ha den.

ANDRA LÄSER