Trumps inreseförbud gäller nu också dubbelt medborgarskap

Visumreglementet för USA:s ambassader har ändrats så att också personer med dubbelt medborgarskap inte kan resa in i landet.

Många amerikaner protesterade mot inreseförbudet vid olika flygplatser i USA på söndagen.
29.01.2017 16:23 UPPDATERAD 29.01.2017 20:19
Utrikesministeriet bekräftade uppgiften för Iltalehti. Reseförbudet gäller alltså finländare som även har irakiskt, iranskt, jemenitiskt, libyskt, somaliskt, sudanesiskt eller syriskt medborgarskap. I Finland finns över 11 000 invånare med ett dubbelt medborgarskap i något av dessa länder.
– I till exempel visumreglementet för USA:s ambassad i Helsingfors står det klart att begränsningsbeslutet även gäller personer med dubbelt medborgarskap, säger avdelningschef Kimmo Lähdevirta vid Utrikesministeriet till FNB.
Enligt honom är Utrikesministeriet i ständig kontakt med amerikanska myndigheter i Washington och USA:s ambassad i Helsingfors om inreseförbudet.
Lähdevirta säger att ministeriet inte hittills fått uppgifter om att finländare haft problem på flygplatserna i USA.
– Om det blir problem kan till exempel generalkonsulatet i New York hjälpa, säger han.

Doktorander från Aaltouniversitet fick inte resa till USA

Flera doktorander vid Aaltouniversitet tvingades inhibera en USA-resa på grund av president Donald Trumps beslut om inreseförbud.
Helsingin Sanomat rapporterar att ett tjugotal personer borde ha ingått i den internationella studerandegruppen, men att fem iranska doktorsstuderande tvingades stanna i Finland.
Iran är ett av sju länder som finns på Trumps dekret om tillfälligt inreseförbud.
Gruppen ska under resan bland annat besöka Google.

Finnair följer IATA:s rekommendationer

Finnair uppger sig följa Internationella flygtransportorganisationen IATA:s myndighetsrekommendationer för flyg till USA. Enligt dem får personer med dubbelt medborgarskap flyga till USA så länge som deras resedokument är i skick då det gäller ett av deras medborgarskap.
För personer med finskt medborgarskap samt medborgarskap i något av de sju länder som Trump svartlistat betyder det att de måste ha ett giltigt pass samt det elektroniska resetillståndet Esta eller visum till USA.

Soini: "Orättvist"

Utrikesminister Timo Soini skriver på Twitter att varje människa ska behandlas individuellt.
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) skrev tidigare på Twitter att Finland och de övriga EU-länderna inte under några omständigheter ska skilja på flyktingar beroende på deras religion.
Artikeln är uppdaterad med informationen från Finnair.

ANDRA LÄSER