Efter bikiniskandalen: Kvinnoidrottsorganisationer kräver att handbollsbossarna avgår

Sju europeiska damidrottsförbund kräver att Internationella handbollförbundets och Europeiska handbollförbundets ordförande avgår på grund av de sexistiska klädreglerna inom beachhandbollen.

Den här klädseln är enligt internationella handbollförbundet olämplig. Shortsen ansågs vara för långa, vilket ledde till att de norska spelarna bötfälldes i EM i beachhandboll.
11.08.2021 10:59 UPPDATERAD 11.08.2021 11:12
Det norska damlandslaget i beachhandboll hotades med att stängas av och att bötfällas då de vägrade spela i bikinitrosor under EM-turneringen i juni.
Som en markering mot de sexistiska klädreglerna inom sporten valde de norska spelarna att byta bikinitrosorna mot längre shorts i bronsmatchen mot Spanien som avslutade turneringen för deras del.
Det europeiska handbollförbundet EHF valde då att bötfälla de norska spelarna med 1 500 euro med hänvisning till internationella handbollförbundet IHF:s klädregler.
De norska spelarna bötfälldes på grund av "olämplig klädsel".
Läs också: Låt handbollens gubbar klä sig i minimala trosor då de håller sina viktiga möten
Popstjärnan Pink skrev på Twitter att hon är stolt över de norska spelarna som vägrade böja sig inför de sexistiska reglerna och meddelade att hon gärna betalar böterna för regelbrottet.
"Det europeiska handbollsförbundet borde bötfällas för sexism", skriver hon och tillägger: "Fortsätt så."
I IHF:s regler står det att damspelare måste bära en sport-bh med bred urringning kring armarna och bikinitrosor som får mäta högst tio centimeter i höjd vid sidorna. På herrsidan är det långa shorts och linne som gäller.
Beslutet att bötfälla de norska spelarna och IHF:s regler väckte skarp kritik och en ändring av reglerna är på gång. Då IHF:s regelkommitté möts senare i höst ska de ta ställning till ett förslag om att skriva om klädreglerna.
Läs också: EHF reagerar efter trosskandalen i EM – "Vi gör allt för att ändra på klädreglerna"
Men det räcker inte anser styrande krafter inom damidrotten i Europa.
The Guardian skriver att sju idrottsförbund som arbetar för damidrottens rättigheter kräver i en skrivelse till IHF och EHF att förbundens ordförande Hassan Moustafa respektive Michael Wiederer avgår.
– Det är en uppenbar sexistisk tradition som måste elimineras, säger Luisa Rizzitelli, ordförande för Assist, en italiensk organisation som jobbar för att försvara damidrottares rättigheter.
Rizzitelli säger i intervjun med The Guardian att IHF:s klädregler inte borde exploatera den kvinnliga kroppen.
– De lät inte bara bli att inte följa regeln efter incidenten med Norge – de bekräftade regeln genom att bötfälla norskorna. Det är skamligt.
Läs också:
Finlandssvenska handbollsspelare i öppet brev: "Kvinnliga spelare måste få utöva sin sport utan att känna sig sexualiserade och objektifierade"
Assist är enligt The Guardian en av sju organisationer som kräver att Moustafa och Wiederer lämnar sina poster eftersom båda förbunden "har skapat en pinsam situation där det inte finns någon återvändo vad beträffar deras förbunds image".

ANDRA LÄSER