Hårda skyfall i mellersta Sverige – se bilderna från översvämmade Gävle

I Gävletrakten norr om Stockholm har de hårda skyfallen lett till raserade vägar, underminerade husgrunder och många dränkta källarutrymmen.

Häftiga regnmängder under natten har orsakat stora översvämningar i Gävle.
Åsa Karlsson/TT
Hanna Schück/TT
Anna Lena Wallström/TT
19.08.2021 10:25 UPPDATERAD 19.08.2021 11:57
Från tisdag morgon till onsdag morgon hade Gävle fått 162 millimeter regn, vilket är den högsta dygnsnoteringen för Gästrikland i mellersta Sverige hittills. Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti.
Följderna blev katastrofala, även om inga allvarliga personskador har rapporterats.

Helt under vatten

I Gävle står stora bostadsområden under vatten. På bilder syns hur både hus och bilar är översvämmade av en brun vattenmassa.
Flera vägar i både Dalarna och Gävleborgs län gav vika och polisen uppmanade boende i Gävleborg att inte ge sig ut i trafiken om de inte måste.
– Det är framför allt det mindre vägnätet som har fått problem. Det skiljer sig extremt mycket åt. Därför blir det utmanande för dem som ger sig ut på småvägar, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.
Häftiga regnmängder under natten har orsakat stora översvämningar i Gävle. På bilden syns ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen.

Vattenplaning

På Europa- och riksvägarna är det däremot inga nämnvärda problem på onsdagskvällen, förutom risk för vattensamlingar och vattenplaning.
– Så ta det lugnt och välj de stora vägarna om möjligt, säger Bengt Olsson.
Räddningstjänsten i Gästrikland blev av givna skäl mycket hårt belastad. På onsdagskvällen skulle den bland annat inspektera ett par dammar i Åmotsbruk utanför Ockelbo. Dammarna kan rämna befarar Ockelbo kommun, rapporterar SVT Gävleborg.
– Men det ska inte vara någon risk för personer, säger inre befäl Stefan Pöllä vid Gästrike räddningstjänst till TT.
En del av en bilväg har rasat mellan Borlänge och Smedjebacken, i närheten av Romme Alpin. Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall.
Han konstaterar att många fastighetsägare i Gävletrakten drabbats hårt av regnovädret.
– Vi har otroligt många fastigheter som har vattenfyllda källare, så vi är ute och pumpar i olika områden.
Det kommer att ta lång tid innan alla skador är åtgärdade.
– Innan folk har fått ordning på sina problem och bekymmer kommer det absolut att ta veckor. Det är ett hårt slag för många, säger Stefan Pöllä.
Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall. På bilden syns Källviksvägen i Falun.

Stabsläge i Hofors

Hofors kommun gick upp i stabsläge på onsdagen.
– Läget är ansträngt men under kontroll. De höga flödena består, men vattnet har börjat sjunka undan, säger t f kommunchef Elisabeth Florman till TT vid 17.30-tiden.
Hemtjänsten har nått ut till alla som behöver daglig tillsyn och förskolan har kunnat hålla igång verksamheten. De kommunala vägarna är i körbart skick, fortsätter hon.
– De enskilda vägarna är mer problematiska, eftersom vägtrummor har spolats bort och vattennivån är så hög att de inte går att reparera ännu, säger Elisabeth Florman.
Kommunen ligger dock kvar i stabsläge åtminstone fram till på torsdagen.
Barnen Melissa och Hero med föräldrarna Stina och Micke, paddlar kanot genom ett översvämmat villaområde i Gävle efter nattens kraftiga skyfall. Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall.

Larm i Dalarna

Även i södra Dalarna har regnovädret märkts av.
– Vi har haft en hel del larm, men vi har klarat oss betydligt bättre än till exempel Gästrike (räddningsförbund), säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.
Under natten körde en postbil ner i ett vattendrag, sedan en bro spolats bort på en enskild väg söder om Borlänge. Chauffören lyckades ta sig upp och sätta sig på taket på bilen, och blev sittande ett par timmar innan han fick hjälp.

Tågen går

Regnet påverkade även tågtrafiken och på onsdagsmorgonen var det helt stopp mellan Borlänge och Falun. Men på eftermiddagen kunde SJ:s tåg rulla i stort sett som vanligt.
Gävleborgsborna får räkna med mer nederbörd innan det blir i huvudsak uppehållsväder på torsdag eftermiddag. Men varken där eller längre norrut väntas lika häftiga och långvariga regn.
Personbilar fast i vattenmassor på Kungsbäcksvägen i Gävle efter skyfallet natten till onsdag.

ANDRA LÄSER