Den fastebrytande festen bryter traditioner

Den islamiska fastemånaden håller på att ta slut. Ramadans avslutningsfest id al-fitr firas den här veckan och för de flesta muslimer handlar det om en glad familjefest. I Finland betyder högtiden för många emellertid också saknad och en stor omformning av de egna traditionerna.

Sött och traditionellt. Hembakade bakverk och olika kex är vanliga rätter vid id al-fitr-festligheterna.
Id al-fitr, på svenska ungefär "den fastebrytande festen", avslutar den islamiska fastemånaden ramadan. Högtiden firas som en belöning efter en väl uppfylld fastemånad.
HBL:s bloggare Ammar Al-Kaysi, som skriver bloggen Welcome to Finland, är från Irak och har bott i Finland sen juli 2015. Inför fastan beskrev han de utmaningar det innebär att fastedygnet i Finland är bland de längsta i världen. Nu står han, precis som många andra flyktingar, inför nya utmaningar. Han ska fira sin första id-fest i sitt nya hemland. När man flyttat till ett nytt land ensam utan sin släkt, hur firar man då en traditionell familjefest? Al-Kaysi berättar att det definitivt kommer att vara annorlunda att fira högtiden här.
– I år har jag inga klara planer för id al-fitr. Vanligtvis firas högtiden med traditionell mat och dryck tillsammans med familjen, och traditionerna går vidare från år till år. Nu vet jag ännu inte hur det kommer att bli.
Första fastefesten i nytt land. HBL:s bloggare <b>Ammar Al-Kaysi</b> som skriver bloggen Welcome to Finland.

Idfester av många slag

Id al-fitr – "den fastebrytande festen"

Id al-fitr och id al-adha, som äger rum i samband med pilgrimsvandringen, är de två högtiderna under det islamiska kalenderåret. '
Id al-fitr firas som en belöning efter en väl uppfylld ramadan och som en bra start på den nya månaden shawwal, som följer ramadan i den islamiska kalendern.
Högtidens exakta tidpunkt bestäms ibland utifrån nymånens synlighet. Datumet kan därför variera lite mellan olika länder.
Idfesten består traditionellt av bön, mat och kvalitetstid med familj och släkt. Barnen brukar få pengar och presenter.
Under id al-fitr är det förbjudet att fasta eftersom den islamiska tron betonar att dagen är till för firande tillsammans med Gud.
Högtiden är ursprungligen religiös, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens bud, samt av stora delar av befolkningen som helhet i länder och regioner där islam är majoritetsreligion.
Källor: http://islam.se/islams-fem-pelare/hogtider, http://islam.se/islams-fem-pelare/fastan, FNB
Id-festligheterna börjar med idbönen, en stor gemensam bön på en öppen plats eller i en moské tidigt på morgonen. Under bönestunden reflekterar de vuxna över hur ramadan har påverkat deras tro och liv och barnen får i sin tur gåvor i stil med de kristna julklapparna. Välgörenhet är också en viktig del av ramadan och id. Innan festligheterna förväntas alla som har råd ha skänkt en liten summa pengar till de fattiga.
Själva högtiden omfattar en dag, i år den femte eller sjätte juli, men festligheterna fortsätter ofta i flera dagar efteråt. Högtidens exakta tidpunkt bestäms i vissa länder, däribland Finland, utifrån nymånens synlighet, vilket orsakar en liten variation i datumet.
Till exempel Itis köpcentrum i Östra centrum ordnar i år en id al-fitr-fest på onsdagen som såväl muslimfamiljer som andra besökare är välkomna till. Också Helsingin Muslimit Yhdyskunta bjuder familjerna till fest på torsdagen i moskén i Kasberget. På Kulturfabriken Korjaamo i Helsingfors ordnas ett arabiskt disco under fredagskvällen och -natten.

Nytt liv, nya traditioner

Al-Kaysi har fått uppehållstillstånd i Finland och är här för att stanna. Det nya livet betyder nya traditioner. Som det ser ut nu tänker han delta i id-bönen som ordnas i fotbollshallen i Tali.
– Efter bönen kanske vi gör något roligt med mina vänner. Går och äter, promenerar och har det allmänt trevligt på stan.
Ammar Al-Kaysi tror att ensamheten är den största orsaken till att många flyktingar bryter de annars viktiga festtraditionerna
– De flesta jag känner är singlar och har flyttat hit ensamma. Skulle man ha med sig sin familj skulle traditionerna säkert leva vidare också här i Finland men då man plötsligt borde ordna allting själv utan sin närkrets kan det kännas övermäktigt, förklarar han.

ANDRA LÄSER