”Det var som en mardröm” – hoppet om överlevande försvinner efter skalven

Allt fler döda hittas i Turkiet och Syrien efter de stora skalven – det är hittills fler än 16 000 – och efter tre dygn är chanserna för att hitta någon vid liv ytterst små.

– Det är så många barn som inte längre har föräldrar. Så många föräldrar som har förlorat sina barn. Det är mer än vi kan ta, säger Asli Özcan om situationen efter jordbävningarna.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
09.02.2023 06:30 UPPDATERAD 09.02.2023 14:09
Det har gått drygt tre dygn sedan det första stora skalvet skedde under natten till måndag. Räddnings- och sökinsatser pågår ännu i en lång rad städer. Många människor saknas fortfarande, men på flera håll börjar hoppet sina.
–Det kom som en chock, jag är fortfarande chockad. Det är så många döda, säger Asli Özcan till HBL.
Asli Özcan bor i staden från Mersin i Turkiet, inte ett av de områden som drabbats värst av jordbävningarna, men också där kändes skalven. Hon är på väg tillbaka hem till sig med sitt barn efter några nätter borta och föredrar att intervjuas via röstmeddelanden. 
– Det var som en mardröm, skakningarna. Många är fortfarande utomhus också här. De tror inte att det är över. De väntar på något ännu allvarligare, säger hon. 
Hon berättar att stämningen är kaosartad men i Turkiet försöker alla hjälpa varandra så mycket det går. Grannstäder som kommit lättare undan har öppnar sina dörrar för att ge husrum. Hjälp når dem från andra delar av världen. Men det är svårt.  
– Det är så många barn som inte längre har föräldrar. Så många föräldrar som har förlorat sina barn. Det är mer än vi kan ta. Jag kan inte finna fler ord att beskriva situationen med, säger Özcan.
Hennes röst bryter sig i slutet av meddelandet.
Det första skalvet inträffade klockan 04.17 lokal tid, natten till måndag. Det hade en magnitud som uppmättes till 7,7 eller 7,8. Staden Mersin där Asli Özcan bor är cirka 60 kilometer väster om Adana som syns på kartan. 

”Inget ljud på dagar”

Det brukar sägas att efter tre dygn är det lite drygt 20 procents chans att någon har överlevt i ett sådant här scenario. Vid dag fem handlar det om ett fåtal procent.
– Det har inte kommit något ljud från dem på flera dagar, säger Selen Ekimen om sina föräldrar och sin bror.
Hon torkar tårar från sitt ansikte, vid en lägereld som tänts bredvid ett rasat bostadshus i Antakya. Hennes familj ligger någonstans under bråten.
Läs också: Tiden rinner ut för räddningsarbetet efter jordbävningen – kan ta tiotals år för Syrien att återhämta sig
Dödstalet har stigit kontinuerligt, medan det sammanställs både i Turkiet, i Syrien och på rebellkontrollerad mark i nordvästra Syrien. På torsdagsförmiddagen passerade det totala antalet döda 16 000.
Serap Arslan, som också uppehåller sig vid elden, har gjort vad hon har kunnat för att hitta sin mamma och bror.
– Vi försökte röja undan bråten på egen hand, men tyvärr räckte våra försök inte till, säger hon, och konstaterar att grävmaskiner började lyfta undan de största betongblocken under onsdagen.
I Turkiet rapporteras 12 873 döda och fler än 60 000 skadade. I Syrien rapporteras totalt 3 162 döda och åtminstone 5 000 skadade.
Dödstalet kommer att fortsätta stiga medan resterna av tiotusentals förstörda byggnader söks igenom.
Satellitbilder i montage, som visar ett område i staden Antakya i Turkiet.

ANDRA LÄSER