Programmet Kvanthopp försvinner från Radio Vegas tablå

Det prisbelönta vetenskapsprogrammet ändrar form när Radio Vega stöps om. – En era tar slut. Men sådant är livet, säger programledaren Marcus Rosenlund.

Kvanthopps far. Marcus Rosenlund har skapat och lett det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp i över tio år.
Tobias Petterssontobias.pettersson@hbl.fi
23.05.2016 16:34 UPPDATERAD 24.05.2016 10:28
Radio Vega omformar sin programtablå till hösten, samtidigt som kanalen byter namn till Yle Vega. Ett av de traditionella programmen som ska byta både namn och skepnad är det populärvetenskapliga Kvanthopp, som i över tio år presenterat vetenskapsnyheter på ett lättfattligt sätt under devisen "Det du inte visste att du ville veta".
– Vi utvecklar kanalen enligt lyssnarnas behov. Det betyder andra sätt att jobba och en ny form av vetenskapsbevakning. Vetenskapsinslagen i sig försvinner ingenstans, men nu kommer de att ingå i direktsända block och dessutom på en given plats i tablån där veckans inslag sammanfattas, säger programchef Kaj Backman.

Alla program nagelfars

Omställningen är en del av Radio Vegas strategi för att ömsa skinn. Allt mer krut läggs på direktsändningar.
– Vi vet att en av radions styrkor i dag gentemot andra så kallade streamingtjänster är att den är live, här och nu, synkroniserad med den verklighet som finns utanför fönstret. Från och med hösten kommer lyssnarna att få mer vetenskap vid olika tidpunkter, när det finns en förankring i nuet och ögonblicket, säger Backman.

Vad är det för fel på förberedda och genomarbetade program?

– Ingen har någonsin sagt att det är något fel med redigerade program. Redigerat och direktsänt kompletterar varandra. Men strukturen på själva kanalen är för rigid och stel i dag. Vi måste kunna agera på nyheter och fenomen som kräver snabb reaktion, förankra vårt innehåll i det aktuella.

Kommer andra redigerade program att omformas på samma sätt? Vilka i så fall?

– Vi gör ett utvecklingsarbete som omfattar hela kanalen, så egentligen är allt vårt innehåll under lupp. Bredden och djupet kommer att finnas kvar. Det är onödigt att hänga upp sig på enskilda programnamn, för lyssnaren är det ändå själva innehållet som är essensen, säger Backman.

"Grunduppdraget kvarstår"

Redaktör Marcus Rosenlund, som skapade Kvanthopp för över tio år sedan, tar emot beskedet med kluvna känslor.
– Jag är en vän av det långsammare radioformatet med väl förberedda program där man satsar på ljudmiljöerna och bygger upp en sammanhängande dramaturgisk helhet. Kvanthopp har haft en klar prägel, trogna lyssnare och en kontinuitet som egentligen började redan med Juhani Westmans program Byggstenar. Nu blir det kortare och mer lösryckt, säger Rosenlund.
Förändringen gör ändå inte Rosenlund nedslagen.
– Jag är absolut inte främmande för förnyelse. Vegas lyssnardemografi blir bara äldre och det kommer inte tillräckligt många nya lyssnare i andra ändan. Någonting måste göras åt det, jag förstår chefernas oro. Själv kommer jag att fortsätta producera vetenskapsinslag för den förnyade kanalen. Grunduppdraget kvarstår: att bevaka aktuella skeenden inom vetenskapen och presentera dem på ett sätt som gör att lyssnarna kan hänga med i svängarna, säger Rosenlund.
– En era tar slut, men sådant är livet. Det kommer något nytt i stället, och det blir säkert hur bra som helst. Man ska inte överskatta betydelsen av ett programnamn, tillägger han.

Flöde bättre än sitt rykte?

Kaj Backman vill understryka att kanalförnyelsen inte handlar om pengar.
– Det här genomförs inte för att spara eller skifta resurser, utan för att svara på lyssnarnas förändrade beteende och ge dem en ännu bättre radio.
Flödesradio är enligt Backman ett begrepp som ofta missförstås.
– Man blandar ihop äpplen och päron. Att ett block sänds live betyder ju självklart inte att allt innehåll är live. Till exempel radioteater och dokumentärer ska fortsättningsvis genomarbetas och förberedas i lugn och ro innan de tas in en livesändning.

ANDRA LÄSER