Nu ska Rysslands OS-öde avgöras

Internationella olympiska kommittén (IOK) vill ”hitta en väg” tillbaka för Ryssland och Ukraina. Ämnet är uppe på IOK:s exekutivmöte. Men flera stora idrottsförbund delar inte synen att nationerna ska välkomnas tillbaka och få tävla i Paris-OS nästa sommar.

Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén. Arkivbild.
28.03.2023 07:12
I söndags samlades proukrainska grupper utanför OS-museet i Lausanne och promenerade därifrån till IOK:s huvudkontor i den schweiziska staden.
Under tiden ekade orden: ”OS utan Ryssland, OS utan Ryssland.”
Demonstranterna visade tydligt att de inte vill att ryska, och belarusiska, idrottare ska få tävla internationellt – och framför allt inte i Paris-OS nästa sommar.

”Hitta en väg”

På andra sidan väggarna, inne på IOK:s kontor, råder en annan inställning.
Ordförande Thomas Bach har vid flera tillfällen berättat att IOK vill ”hitta en väg” tillbaka för ryska och belarusiska idrottare.
Ämnet är en del av dagordningen under IOK:s exekutivmöte den här veckan.
Förra sommaren, under ett besök i den ukrainska huvudstaden Kiev, var Bach tydlig med att det inte var aktuellt att släppa fram Ryssland och Belarus, det sade han under ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
I september var budskapet ett annat. I en intervju med italienska Corriere della Sera slog Bach fast att ”vi måste börja tänka på framtiden”, och menade att idrottens stängda dörrar för ryska och belarusiska idrottare kan öppnas igen för att låta dem tävla under neutral flagg, utan nationella symboler som flaggor och hymner.
– Får de vara med kommer vi att hålla Thomas Bach och medlemmarna av IOK:s exekutivkommitté personligen ansvariga för konsekvenserna, säger Ukrainas idrottsministern Vadym Huttsajt till Dagens Nyheter.
”Det finns inte en enda anledning till att gå ifrån utestängningen av ryska och belarusiska idrottaren som IOK fastställde för mer än ett år sedan”, skriver Polen, Lettland, Litauen och Estland i ett uttalande som även signerats av Ukraina.
IOK menar att de lutar sig mot FN-experter, som hävdar att en utestängning skulle vara diskriminerande och ett brott mot den olympiska andan.
Alexandra Xanthaki, FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter, säger att endast ryska militära medlemmar som misstänks för krigsförbrytelser, folkmord, brott mot mänskligheten eller krigspropaganda borde nekas att tävla internationellt under neutral flagg inför Paris-OS.

Delar inte IOK:s syn

Att välkomna tillbaka Ryssland och Belarus är inte en tanke som alla de stora idrottsförbunden delar.
Internationella friidrottsförbundet har meddelat att Ryssland och Belarus är portade från deras tävlingar så länge Rysslands krig mot Ukraina fortsätter. Ordföranden Sebastian Coe säger att sanktionerna som införts verkar vara "det enda fredliga sättet att störa och inaktivera Rysslands avsikter och återställa freden".
Tennisorganisationerna ATP och WTA tillåter ryska och belarusiska spelare på touren – under neutral flagg – men de stoppas från nationstävlingarna Davis Cup och Billie Jean Cup. Spelarna fick heller inte delta i grand slam-turneringen Wimbledon i somras.
Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stoppade också Ryssland från att kvala till herrarnas fotbolls-VM i Qatar förra året, liksom till damernas VM i Australien och Nya Zeeland senare i år.
De fick inte heller delta i dam-EM i fjol, och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har stoppat de ryska herrarna i det nyligen inledda kvalspelet till EM i Tyskland nästa sommar. Däremot är Belarus med i herrarnas EM-kval – men tvingas spela sina hemmamatcher på neutral plan. Belarus fick även kvala till de senaste VM-turneringarna.
Internationella ishockeyförbundet (IIHF) stoppade Ryssland och Belarus från herrarnas ishockey-VM i Finland i fjol – och länderna får heller inte vara en del av vårens mästerskap i Finland och Lettland.
"Det är ännu inte säkert att återinföra de ryska och belarusiska lagen", meddelar IIHF.
Inte heller på damsidan får det ryska hockeylandslaget delta. Precis som förra året, när VM hölls i Danmark, blir årets mästerskap i Kanada utan rysk medverkan.

Okej för fäktning och boxning

Ryska boxare tillåts däremot tävla i årets VM i Indien (damer) och Uzbekistan (herrar) – ett beslut som resulterat i att länder som Sverige, USA, Ukraina, Kanada och Storbritannien bojkottat mästerskapen.
I fäktningen, där OS-kvalet snart inleds, har Internationella fäktningsförbundet beslutat att Ryssland och Belarus får delta men att det är upp till IOK att bestämma om de får tävla i OS. Fäktningens beslut resulterade i att Tyskland, Finland och Sverige ställde in tävlingar som de skulle arrangera.
Internationella simförbundet (Fina) sade i februari till nyhetsbyrån AFP:
"För närvarande finns det inga ytterligare uppdateringar angående ryska och belarusiska idrottares deltagande."
Det betyder att de fortfarande är avstängda från VM i Fukuoka i juli,. Sportens olympiska regler säger att simmare har fram till slutet av juni nästa år på sig att OS-kvala.

ANDRA LÄSER