Dyrt att reparera Tjernobyl igen

Skador på byggnader, utrustning och infrastruktur vid kärnkraftverket i Tjernobyl kommer att kosta minst 100 miljoner euro att reparera, beräknar Europeiska banken för utveckling och återuppbyggnad EBRD. Det havererade kärnkraftverket skadades vid den ryska invasionen i februari och mars.

Det krävs pengar för att garantera att sarkofagen över det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl är säker.
Katarina Koivisto
20.05.2022 15:56 UPPDATERAD 20.05.2022 17:44
Det ryska anfallet på Ukraina om området kring det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl har åstadkommit omfattande skador, rapporterar Europeiska banken för utveckling och återuppbyggnad EBRD. Det är till exempel inte just nu möjligt att nå området kring kraftverket annat än via den flod som rinner genom staden Pripjat, rapporterar banken.
Då Ryssland anföll Ukraina den 24 februari var Tjernobylområdet ett av de första som belägrades av ryska styrkor. Rysk militär rörde upp det radioaktiva markskitet med förhöjda strålningsnivåer som följd. Personal som övervakade kraftverket togs som gisslan och jobbade utan avlösning i flera veckor.
Ryssland lämnade området den sista mars.
EBRD har gjort upp en lista på vad som behöver repareras i Tjernobyl. På listan finns bland annat it-utrustning, övervakningsutrustning och kontrollapparatur. Det behövs övernattningsfaciliteter för personal som jobbar i skift och förstörd utrustning för brandbekämpning måste ersättas.
Vägar och broar som leder till det havererade kärnkraftverket har förstörts och de måste enligt EBRD sättas i skick. Det är också viktigt att kraftverket får stöd för att tryggt kunna transportera och lagra använt kärnbränsle. Dessutom måste övervakningen av att sarkofagen som täcker den havererade reaktorn fungerar som den ska säkerställas.
Banken citerar personal i Tjernobyl som uppger att man under den ryska ockupationen lyckades behålla kontrollen över kärnmaterial och kärnavfall. Men utan internationellt stöd är det inte möjligt att återställa säkerheten till samma nivå som före kriget på väldigt länge.
Enligt strålsäkerhetsmyndigheten i Ukraina fungerar landets fyra kärnkraftverk som de ska. Ett av de fyra är kraftverket Zaporizjzja som ligger i ett område som just nu kontrolleras av Ryssland.

ANDRA LÄSER