Netanyahu på hal is med murhyllning

Kommentarerna från Mexiko är beska sedan Israels premiärminister hyllat Donald Trumps order om att USA ska bygga en mur längs sin södra gräns.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hyllat Donald Trumps planer på en mur mot Mexiko – och Mexiko rasar.
TT-Reuters
29.01.2017 21:37 UPPDATERAD 29.01.2017 22:16
"President Trump har rätt. Jag byggde en mur längs Israels södra gräns. Den stoppade all illegal invandring. Stor succé. Bra idé", skrev Netanyahu i lördags på Twitter.
Det har gjort Mexikos regering rasande – och landets utrikesdepartement har framfört "häpnad, avståndstagande och besvikelse" via Israels ambassadör i Mexiko.
"Mexiko är en av Israels vänner och borde behandlas som sådan av landets premiärminister", skriver mexikanska UD.
Israel har inte bara rest en mur mot Västbanken och palestinierna, utan också ett stängsel mot Egypten som stoppar migranter från Afrika.
I Israel har frågan väckts hur klokt det är att liera sig med den oberäknelige Trump. Mot bakgrund av att Netanyahu är hårt ansatt av korruptionsutredningar – kanske hans allvarligaste kris hittills – kan det enligt nyhetsbyrån Reuters underminera premiärministerns ställning ytterligare.
Oppositionsledaren Yair Lapid, som har högre popularitetssiffror än Netanyahu, har twittrat sin kritik på hebreiska: "Ett allvarligt misstag av Netanyahu."
"Det är en onödig krigsförklaring mot Mexiko och de spansktalande och en brytning med Demokraterna (och en majoritet av USA:s judar). Det spelar ingen roll vad vi tycker om muren, har vi inte nog med problem själva?" frågar Lapid.

ANDRA LÄSER