Ledare: Nytt världsrekord i bankpanik?

Än kan vi inte andas ut. Härdsmälta inom en nischbank i Silicon Valley var kanske bara början. Efter veckans finansjordskred i USA befinner sig schweiziska Crédit Suisse på fallrepet. Råder noll koll hos finansvalpar med kritstrecksrandiga kostymer?

Crédit Suisse kommer att låna pengar från Schweiz centralbank. Arkivbild.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
16.03.2023 11:58 UPPDATERAD 16.03.2023 14:51
På senare år har det flödat in pengar bland techföretag och tillväxtbolag. Sedan vände tidvattnet – alltså ränteläget. Silicon Valley Bank (SVB), som utgör om än inte navet så åtminstone en central kugge i den amerikanska innovationsförmågan och konkurrenskraften, gick upp i rök.
Först satte viskleken i gång, sedan blev bankrusningen ett faktum. Finansproblem brukar snabbt utvecklas till en självuppfyllande profetia. Därför gjorde Bidenregimen och amerikanska myndigheter allt de kunde för att förhindra spridningseffekter från SVB. Förtroende är grundpelaren i våra samhällen.
Men det blev ur askan i elden för världens börser, glädjeskuttet blev kortvarigt. På onsdagen tog raset ny fart i och med att den onda spiralen hotar sluka Crédit Suisse. Det är på många vis en systemviktig bank, som bär upp det finansiella systemet. Den är ”too big to fail”, för stor för att tillåtas gå omkull, men också för dyr för att rädda. Och världen skälvde.

ANDRA LÄSER