Hamilton på pole position – utmärkt tidskval av Räikkönen

Ännu under gårdagens träningspass såg Ferrari starkast ut inför Tysklands GP, men tack vare det italienska stallets tekniska problem körde Mercedes Lewis Hamilton till pole position. Både Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen startar bland de fem första till morgondagens lopp.

Kimi Räikkönen stod för dagens femte snabbaste tid.
Mercedesförarna Hamilton och Bottas ser ut att ytterligare förstärka greppet om VM-titeln i både den individuella serien och tillverkarserien i morgondagens GP i Tyskland. Med Red Bulls Max Verstappen mellan sig startar Hamilton ur ruta ett och Bottas ur ruta tre.
För Mercedes har tävlingen i Hockenheim stor betydelse. Att bägge förarna kämpar om segern i morgon var något stallchefen Toto Wolff med säkerhet hoppades på.
– Jag vet inte riktigt hur vi klarade det, tack till hela teamet. Detta är ett enormt viktigt lopp för oss, kommenterar Lewis Hamilton i C Mores sändning efter att ha säkrat sin pole position.
För Ferrari blev tidskvalet en totalflopp. Tysken Sebastian Vettel körde av hemmabanan i början av kvalet och var senare tvungen att bryta på grund av problem med motorn. Andreföraren Charles Leclerc hölls bra med i farten och var med i tätstriden ända in i Q3 där han dock inte över huvud taget kom ut på banan. Även för Leclerc handlade det om tekniska problem.
– Ferrari har varit mycket snabba i helgen, jag är osäker på vad som hände. Men vi har också uppdaterat bilen under veckoslutet och jag tror vi i slutändan kunde ha varit rätt så jämna, funderar Hamilton.
Stallkamraten Bottas, som startade ur pole position i förra loppet på Silverstone, lyckades inte upprepa sin bragd och fick se sig slagen av rivalen Hamilton.
– Det blir ett stort lopp i morgon. Väderförhållandena spelar en stor roll. Tidskvalet var något av en besvikelse om jag ska vara ärlig. Det är svårt att säga vad som gick snett, förklarar finländaren.
I Ferrariförarnas frånvaro hade Alfa Romeos Kimi Räikkönen en ypperlig chans för att knipa åt sig en bra startruta och den tog finländaren vara på. Under sitt sista varv i det tredje kvalpasset satte Räikkönen dagens femtebästa tid och startar därmed ur tredje raden till Tysklands GP.
Loppet kör i gång i morgon klockan 16.10 finsk tid.

Tysklands GP, de tio bästa i tidskvalet:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.11,767
2. Max Verstappen, Red Bull 1.12,113
3. Valtteri Bottas, Mercedes 1.12,129
4. Pierre Gasly, Red Bull 1.12,522
5. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 1.12,538
6. Romain Grosjean, Haas 1.12,851
7. Carlos Sainz Jr., McLaren 1.12,897
8. Sergio Pérez, Racing Point 1.13,065
9. Nico Hülkenberg, Renault 1.13,126
10. Charles Leclerc, Ferrari (blev utan tid i Q3)
ANDRA LÄSER