Eftiskaos i Esbo, rektorn fick rycka in som eftisledare – föräldrar: ”Barnen har glömts bort”

När skolan började i torsdags var det många frågetecken angående eftermiddagsverksamheten vid de svenska skolorna i Esbo. Inte ett knyst hade hörts från verksamhetsledarna, och dagen före meddelades föräldrarna att anställda vid Esbo stad fick rycka in som eftisledare i stället.

Elvira Törnqvist-Raikaa har inte haft tidigare erfarenhet av eftermiddagsverksamhet, men nu när hennes barn börjat skolan och ska gå i eftis så önskar hon att kommunikationen skulle vara bättre.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
16.08.2022 05:01 UPPDATERAD 17.08.2022 08:28
På Alberga skolgård står flera förvirrade föräldrar och letar efter rätt ingång där de ska hämta sina barn från eftermiddagsverksamheten. De funderar vilket nummer de ska ringa och de vet inte vem som kommer att öppna dörren.
– Vi fick ett telefonnummer till eftisledaren men inget namn, berättar Elvira Törnqvist-Raikaa som ska hämta sin son som börjat ettan förra veckan.
Efter en konkurrensutsättning om eftermiddagsverksamheten i våras tog den finska organisationen Pilke Päivänkodit över den svenska verksamheten i skolorna som tidigare skötts av Folkhälsan. Övergången har varit bökigare än väntat.
– På fredagen fick vi meddelande om att Pilkes verksamhet ”delvis” kunde dra i gång på måndag, men att de ännu har resursbrist och att barnen gärna får avhämtas tidigare om möjligt, säger Törnqvist-Raikaa.
Många föräldrar i Esbo har blivit lämnade i ovisshet då de inte fått någon information om eftisstarten. Vid Alberga skola och Mattlidens skola fick föräldrarna dagen före skolstart meddelandet om att Pilke päiväkodit som sköter verksamheten inte kommer kunna göra det. I stället fick svenska bildningstjänsten vid Esbo stad rycka in och fixa lösningar.
Törnqvist-Raikaa, som inte haft något barn på eftis tidigare, tycker det varit osäkert och förvirrande att inte få någon ordentlig information.
– Jag börjar fundera vilka kriterierna för upphandlingen egentligen varit: Var det bara det billigaste som valdes, vägde priset tyngst och hur mycket prioriterades erfarenhet och språk? Det känns som om förstaklassarna och andraklassarna glömts bort, säger Törnqvist-Raikaa.
– Jag litar på sammanhanget, men jag skulle vilja ha en bättre kommunikation så det skulle kännas tryggare, säger Elvira Törnqvist-Raikaa
Carita Nyberg, biträdande rektor vid Mattlidens skola, fick på bildningstjänstens uppmaning ta sig an eftermiddagsverksamheten på torsdag och fredag.
– Vi fick ta till gemensamma krafter och hjälpas åt när Pilke meddelade att de inte kommer kunna ordna eftis vid skolstarten, berättar Nyberg.
Lärarna och de andra som hjälptes åt blev totalt sju, på nästan hundra barn. Nyberg säger att det inte var allt för stora bekymmer.
– Vi hade tur med vädret och hade lätt att sysselsätta barnen, säger Nyberg.
Eftis kunde med hjälp av stadens svenska bildningstjänst hålla öppet till 17 i vanlig ordning.

”Staden borde ta sitt ansvar”

– Det är en usel situation och det känns konstigt att de inte har personal då de är deras första år, säger en förälder med barn på Mattlidens skola som vill vara anonym till HBL.
Hen har också haft ett annat barn i eftis under Folkhälsans tid. Hen säger att det inte uppstått liknande problem förr.
– Jag kommer inte ihåg en enda gång då eftis skulle blivit inställt eller att vi blivit uppmanade att hämta barnen tidigare, säger föräldern.
Kommunikationen från Pilke har varit bristfällig på alla sätt, enligt föräldern. Vid Mattliden ska barnen delas in i två grupper: den ena ska vara i lokalerna i Mattlidens skola och den andra vid Kristillinen koulu en bit bort. Föräldern vet ändå fortfarande inte vilken grupp hens barn ska gå i.
– Det skulle man mer än gärna vilja veta innan skolstart. Jag vill också gärna veta vem som ska avhämta mitt barn och föra hen dit, säger föräldern.
Eftermiddagsverksamheten spelar en viktig roll i många familjers vardagspussel, och utan fungerande den kan problem uppstå.
Tilliten till både organisationen och staden har försämrats på grund av situationen. Föräldern säger att hen är tacksam över att skolan kunde rycka in, så att inte hens barn behövde gå hem själv.
– Jag tycker att staden borde ta sitt ansvar då de gjort den här upphandlingen med Pilke, säger föräldern.
HBL har försökt nå Pilke och Esbo stad för en kommentar och återkommer till ämnet i en senare artikel. Här kan du läsa den:

ANDRA LÄSER