Minst nio drunknade under midsommaren

Dystra siffror presenterades under midsommaren. Sex av sammanlagt nio personer som drunknade i helgen var män. Majoriteten av olyckorna har skett i södra Finland.

Minst nio personer har drunknat under midsommarhelgen 2021.
Minst nio personer omkom i drunkningsolyckor under midsommarhelgen, meddelar polisen och räddningsverket. Åtminstone sex av dem var män. Det är möjligt att olyckorna blir fler i takt med att midsommarhelgen framskrider. I fjol drunknade minst åtta personer under midsommarhelgen.
De senaste två dödsolyckorna skedde tidigt på söndagen. Larmet om en man som blivit i kläm under en brygga i Lojo i Nyland kom strax före klockan 01.00. Mannen avled trots återupplivningsförsök. Myndigheterna har inte gett ut information om hans ålder.
Kort därefter, klockan 01.25, kom ytterligare ett larm. Den här gången var det en person som hamnat i vattnet vid Kopparnäsvägen i Snappertuna i Ekenäs.
Räddningsverkets ytbärgare hittade honom livlös cirka en timme senare. Även här har myndigheterna valt att inte lämna ut offrets ålder.
Dagen innan, på midsommardagen, var dödsoffren minst två. Det första kom kring klockan 12.00, då polisen fick larm om en båt som drev utan förare i Pieksämäki i Södra Savolax. Polisen och räddningsverket ryckte ut och kort därefter hittade räddningsverkets ytbärgare en 64 år gammal man död i vattnet.
Några timmar senare, klockan 13.40, kom dagens andra larm. Den här gången var olycksplatsen Nokia i Birkaland. Det fanns ingenting annat för räddningsverket att göra än att bärga en död äldre person i strandvattnet.

Fyra på midsommaraftonen

På midsommarafton var offren däremot minst fyra. Den första olyckan inträffade i Ilomants i Norra Karelen. En 48-årig man begav sig ut på en simtur som han aldrig återvände från. Räddningsverkets ytbärgare hittade honom i vattnet klockan 17.00.
Nästa offer bärgades drygt en timme senare. Polisen och räddningsverket fick larm om en person som hamnat i vattnet i Leppävirta i Norra Savolax klockan 18.15. Mannen kunde bärgas innan myndigheterna kom på plats, men då var det redan för sent. Han blev 55 år.
Två timmar senare var det återigen för sent. En 71-årig man hamnade i vattnet i Kontiolax i Norra Karelen och avled innan man han få upp honom ur vattnet.
Den fjärde olyckan skedde i Tövsala i Egentliga Finland. Mannen som drunknade där var född 1970. Polisen har inte gett ut ytterligare detaljer kring fallet.

Ytterligare ett fall

Förutom de ovan uppräknade olyckorna skedde ytterligare åtminstone en. Polisen ger inte ut några som helst detaljer kring fallet annat än att det skedde i Lojo i Nyland under midsommarhelgen. Enligt polisen finns det skäl för att inte berätta mer.
Polisen misstänker inte brott i samband med något av dödsfallen.
ANDRA LÄSER