Stämningen på topp i Köpenhamn – ”Detta är vansinnigt skoj!”

Europamästerskap i fotboll ska bli vardag också för finländarna, oavsett hur premiärmatchen på lördag kväll slutar.

Morris Liemola, Sebastian Ståhlberg, Arthur Liemola, Hugo Tallqvist och Anton Winqvist ska på match – och inte vilken som helst match.
Morris Liemola, Sebastian Ståhlberg, Arthur Liemola, Hugo Tallqvist och Anton Winqvist vandrar som vanliga unga män en helt vanlig lördag på Ströget i centrala Köpenhamn. Det är förstås inte en vanlig lördag. Det är dagen då Finland äntligen gör entré på fotbollskartan. Premiären dröjde så länge att få orkar räkna år.
– Ska du ta bild också? Ajfan. Vi är inte ordentligt klädda, det ska vara mera blåvitt, säger de och så lånar de min halsduk.
Sedan fotograferas det.
Jag förstår ängsligheten. Detta är ju en av dessa dagar på året då vi vuxna får gå omkring och se ut som julgranar. Som jag till exempel.
Europamästerskapet är det första för killarna, några hann redan uppleva ett VM då det för några år sedan spelades i Ryssland. Det ska bli flera, säger de, och skulle det finnas en vansinnigt tjock svart tuschpenna att stryka under orden med så är läget nu.
De danska supportrarna är glada, pratsamma och ställer gärna upp på galna bilder. Men Danmark vinner förstås, säger de.
Timmarna före matchstart är humöret bra överallt. Ortsborna förhåller sig vänligt och artigt till nykomlingarna. Danskarna gör strupen i ordning. Ofta sker det med hjälp av öl. Vad jag sett fungerar den artiga respekten även i den andra riktningen. ”God Kamp!”, säger de och vinkar. ”Tack detsamma!", säger finländaren.” En cyklist stannar och pratar en stund. ”Jaja, ha det så skoj i kväll!” säger hon. I mataffären säger en äldre man ”Hyvä Suomi!” och utanför är det en kille som verkar mena allvar när han skriker ”Finland, I’m with you!”.

Kö vid legofönstret

För fem år sedan då EM spelades i Frankrike åkte ungefär hela Island på bortamatch. Stämningen var sagolik. För en fotbollssupporter från Finland var det bekvämt att smälta in i den blåvita (!) massan och delta i allsången. Och Huuhkajat var ju inte där.
Nu är omständigheterna minst sagt annorlunda. Pandemin har påverkat allt och alla.
Har Liemola, Tallqvist & co ägnat resandet i allmänhet och coronan i synnerhet en tanke?
– Jo förstås. Såvitt vi kan bedöma är testerna noggranna, de görs ofta och all säkerhet är också i övrigt på hög nivå. Folk omkring beter sig ansvarsfullt.
Utanför legoaffären på Ströget har det varit kö från morgon till kö. Alla vill se skyltfönstret med Parken-konstverket.
Det ska finnas tusentals andra finländare i Köpenhamn. Var finns de? Allsången är så blygsam att det river hårt i nerven hos två pigga polare som jag möter på ett ölhak.
– Vi var en sväng till den irländska puben en bit längre bort. Det är ett ställe där supportarna samlas. Jag frågade om det är någon som ska sjunga Oj Finland!? Det var knäpptyst.
Nog syns de blåvita fansen ändå i folkvimlet. De är bara ganska tystlåtna.
Vid Legoaffärens skyltfönster uppstår kö. Det är som vid Stockmanns berömda skyltfönster på Alexandersgatan i Helsingfors kring jul – alla vill se legokreationen. Denna gång handlar konstverket om Parken, fotbollsstadion. Ett av lagen på banan är Finland. Det är fullsatt på läktarna. Vackert.

Förväntansfull stämning i Pyttis

I ett glassigt danskt EM-magasin skriver experten att han trodde människan skulle hitta liv på Mars innan Finland kvalar in i ett slutspel. Nå, nu är vi här.
Huuhkajat är ett av lagen som ställts fram på banan (legogubbarna till höger).
På stugan i Pyttis skärgård förbereder sig Henrik Jensen för tevesändningen. Han hoppas att sonen Fredrik får spela mot Danmark.
– Men ärligt talat vet jag inte hur det blir. Jag ringer honom inte inför en landskamp.
En resa till Köpenhamn var planerad men då så mycket behövde arrangeras i sista minuten och coronarestriktionerna är detaljerade valde han och mamma Maria att stanna hemma i Finland. Nu samlas hela holmen hos Jensens för att kika på tevematch.

Hur stor är skärmen?

– Tillräckligt, hahaa. Jag skulle inte ha köpt en så stor teve men det gjorde Fredrik. Teven kom före soffan.
När HBL ringer upp Henrik Jensen rasslar det i luren. Havet som brusar och skogen som susar. Regnet i Pyttis är minst sagt hårt.
– Jo, här är helvetisk storm på gång. Det är kanske vikingar som andas, säger Henrik Jensen.
Matchen mot Danmark är utan tvekan känslosam i familjen Jensen.
– Tror jag grät lite när vi tittade på en Huuhkajat-dokumentär på teve. Det var Vesa-Matti Loiri och Finlandiahymnen och allt. Kan bli likadant när nationalsången ekar på Parken. Det här är en dröm som förverkligats. Helt otroligt.

Pohjola livebloggar

Vill ni ta del av stämningarna Köpenhamn inför, under och efter Finlands match ska ni gå in på HBL.fi där Tommy Pohjola livebloggar från EM-staden från fredag till söndag.
Han uppdaterar livebloggen med iakttagelser, med berättelser, med betraktelser, med analyser i textform men också med bilder och video.
Bland annat så här skriver han under lördagen:
"Nu ska jag ut och jaga fakta. Är redo. Från Helsingfors, Pargas och Pyttis kommer kloka instruktioner, råd och tips om tidtabeller. Använd hjälm. Okej. Fråga supportrarna hur de resonerar kring corona och resor. Check, det ska jag. Hitta fansen, din dumma jävel. Japp, ska fortsätta jaga. Ring om det är något, vad som helst. Will do! Puss alla."

ANDRA LÄSER