Saudiske kronprinsen möter många frågor på toppmötet

Donald Trump har ställt in mötet med Vladimir Putin. Angela Merkel har nödlandat. Mordanklagelser kastar en mörk skugga över Mohammed bin Salman. G20-mötet i Argentina var redan innan det inleddes kantat med dramatik.

Rysslands president Vlaidmir Putin och kronprins Mohammed bin Salman.
"Frankrikes president Emmanuel Macron har i samtal vid sidan om toppmötet framfört ett mycket tydligt budskap till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman angående mordet på en saudisk journalist och angående Jemen", meddelade Macrons kansli i ett officiellt uttalande i samband med att toppmötet inleddes i Argentina.
Macron ska enligt uttalande också ha sagt att han vill att internationella experter ska få delta i utredningen av det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi.

Hållbar utveckling

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May har inför toppmötet sagt att hon ska ta upp mordet på Khashoggi när hon träffar Mohammad bin Salman i Argentina.
Temat för det två dagar långa G20-mötet i Buenos Aries, då ledarna för världens största och mest inflytelserika ekonomier träffas, är rättvis och hållbar utveckling. Men frågan är om inte skandaler, bråk och trassliga relationer kommer att dominera mötet i den argentinska huvudstaden.
USA:s president Donald Trump, till höger, går förbi Rysslands president t Vladimir Putin i samband med att gruppfotot för världens ledare på G20-mötet i Argentina ska hållas. Ett planerat möte mellan de båda ledarna har ställts in på grund av krisen i Ukraina.
Exempelvis har ett tidigare planerat möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ställts in med anledning av det ryska agerandet mot Ukraina i Azovska sjön.
Putin själv tog när han landat i Argentina upp de "illvilliga" sanktionerna och handelsprotektionismen" – ett budskap klart riktat mot Trump, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Krångliga relationer

Ingen förväntar sig heller några muntra miner mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Mohammed bin Salman. Mordet på Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har gjort den krångliga relationen mellan länderna än mer komplex.
Trots att argentinska åklagare har uppmanats att utreda misstankar mot honom om krigsbrott i Jemen och om delaktighet i mordet på Khashoggi valde Mohammed bin Salman att resa till mötet. Enligt Argentinas president Mauricio Macri kan anklagelserna om krigsbrott och tortyr mycket väl hamna på agendan under G20-mötet. Men de båda herrarna hälsade hjärtligt och tog i hand när den saudiske kronprinsen anlände.

Merkel nödlandade

Andra heta G20-potatisar är brexit och ett gäng handelskonflikter, som den mellan Kina och USA.
USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump kliver av det amerikanska presidentplanet Air Force One i Argentina.
Som lök på laxen tvingades planet som skulle ta Angela Merkel till Argentina nödlanda på grund av tekniska problem. Den tyska förbundskanslern och hennes delegation tvingades i stället flyga reguljärt från Madrid och det är oklart hur mycket hennes planerade möten med Donald Trump och den kinesiske presidenten Xi Jinping måste planeras om på grund av förseningen.
Världsledarna på "familjefotot" vid öppningen av G20-mötet i Buenos Aires i Argentina.
Den saudiska kronprinsen lyssnar till argentinska presidenten Mauricio Macris öppningsanförande under G20-mötet.

G20-ländernas konflikter

G20 utgörs av 19 länder och EU. Länderna är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.
Flera av länderna inom G20 är inblandade i en eller flera konflikter med andra medlemsländer. Här är en lista på några av dispyterna:
• USA:s president Donald Trump har retat upp stora delar av världssamfundet med sin protektionistiska handelspolitik. Vidare förs en lågintensiv konflikt med Ryssland för bland annat Kremls inblandning i USA:s presidentval 2016.
• Ryssland har sedan annekteringen av Krimhalvön mött allt större protester från bland annat EU som infört ekonomiska sanktioner mot landet. Kriget i Syren har dessutom prövat landets relation med Turkiet.
• Tonläget mellan Turkiet och USA har stegrats under hösten. Konflikten om den tidigare fängslade amerikanske pastorn Andrew Brunson fick president Trump att hota om sanktioner – vilket bidrog till att Brunson frigavs. Turkiets relation med Saudiarabien har samtidigt gått från komplicerad till iskall efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
• Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har mött kraftiga reaktioner från stora delar av världssamfundet efter mordet. Lägg därtill landets inblandning i kriget i Jemen som lett till att flera EU-länder, däribland Tyskland och Danmark stoppat vapenexporten till oljenationen.
• Utöver handelskriget med USA anklagas Kina återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. Förtrycket mot den muslimska minoriteten uigurer i delstaten Xinjiang har kritiserats skarpt av flera västländer.

ANDRA LÄSER