Hur klimatvänliga är våra inhemska klädmärken? Ny rapport avslöjar stora brister

Goda nyheter: allt fler finländska klädföretag tillverkar kläder på ett mera hållbart sätt. Men – det finns fortfarande stora skillnader mellan företagen. Märken som Frenn, Papu och Alpa placerar sig i toppen av en färsk rapport, medan exempelvis Rukka, Youface och Ivana Helsinki knappt får några poäng alls.

Det finns finska klädmärken som tillverkar kläder på ett miljövänligt, klimatsmart och hållbart sätt, bland annat Frenn, Papu och Pure Waste.
29.12.2021 11:30
Faktorer som klimatavtryck, drägliga arbetsförhållanden och plaggets livslängd påverkar när föreningen Eetti (För en etisk handel) har poängsatt och rangordnat 34 finländska klädmärken. Helsingforsbaserade företaget Frenn, som tillverkar hållbart mode för herrar, får överlägset mest poäng, 26 av maximalt 29 möjliga. Tvåan Papu ligger på 23 poäng och på delad tredjeplats (22 poäng) finns tre klädmärken: Pure Waste, Alpa och Paapii.
Om man tittar längst ner på bottnen av tabellen hittar man kända klädmärken som Nanso, Luhta och Billebeino, som endast får mellan 2 och 5 poäng.
För att nå toppoäng krävs mycket av klädföretaget, bland annat att det erbjuder sina kunder service av trasiga plagg, återförsäljning av begagnade kläder eller en garanti för att kläderna håller ett visst antal år. Det här uppnår endast vinnarna.

ANDRA LÄSER