Tretton personer kan sägas upp från Johannes församling – lägger ner eftisverksamheten i Kronohagen och Drumsö

Upp till tretton personer kan sägas upp då eftisverksamheten i Johannes församling läggs ner. Omställningsförhandlingar pågår för tillfället.

Johan Westerlund, kyrkoherde och ordförande för församlingsrådet, säger att renoveringskostnaderna för bland annat Johanneskyrkan har slagit hårt mot Johannes församling. Arkivbild.
03.05.2022 05:00 UPPDATERAD 03.05.2022 10:34
Johannes församling har inlett omställningsförhandlingar med personalen inom småbarnspedagogiken. De kan leda till att 13 personer sägs upp. Avsikten är att avveckla eftisverksamheten i Drumsö och Kronohagen, efter läsåret 2022-2023, enligt ett mötesprotokoll från församlingsrådet den 11 april.
Inom Johannes församling vill man fokusera resurserna på det som är kyrkans kärnverksamhet, säger kyrkoherde Johan Westerlund.

Vilken är då kyrkans kärnverksamhet?

– Jag tror det är bäst att jag låter bli att svara, vid det här skedet. Det är sådant som vi diskuterar inom omställningsförhandlingarna.
Omställningsförhandlingarna i Johannes församling avslutas den 25 maj och församlingsrådet fattar ett beslut den 6 juni.
Eftermiddagsverksamhet på Drumsö ordnas även av i stadens regi av Ungdomsgården Drumsö.

Sparkrav efter kyrkorenoveringar

Förutom att man prioriterar om i verksamheten står Johannes församling inför en rad andra förändringar.
Johannes församling har renoverat två kyrkor, Johanneskyrkan och Drumsö kyrka, inom loppet av några år. Johanneskyrkan som är över hundra år gammal genomgick en omfattande fasadrenovering med start i mars i fjol och Drumsö kyrka med den svenskspråkiga kyrkodelen S:t Jacob genomgick en totalrenovering av väggar, golv och tak i alla utrymmen. Nyrenoverade Drumsö kyrka invigdes pampigt under en påskmässa.
Läs också: Johannes församling prioriterar om – går in för att lägga ner eftisverksamheten
Men glädjen över de nya utrymmena kan bli kortvarig för Johannes församling.
Den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors beslöt vid årsskiftet om en omfördelning av interna hyreskostnader. Det innebär att den församling som använder utrymmena även står för renoveringskostnaderna, till skillnad från förr då kostnaderna fördelades mellan församlingarna.
– Det kom som en fullständig överraskning. Johannes församlingen blev en stor förlorare, säger kyrkoherde och ordförande för församlingsrådet Johan Westerlund.
– Johanneskyrkan måste renoveras, för att inte vattnet skulle läcka in genom taket eller för att inte betongdekorationerna skulle ramla ner. Men det kan hända att vi för Drumsö kyrka hade sagt att det här har vi inte råd med, om vi hade vetat om omfördelningen av renoveringskostnaderna.
Kostnaderna för renoveringen av Drumsö kyrka ligger mellan 15 och 20 miljoner euro. Johannes församling står för drygt tjugo procent av summan och Lauttasaaren seurakunta samt ett musikinstitut för resten. Kostnaderna för renoveringen av Johanneskyrkan ligger på cirka 7 miljoner euro.
Nu överväger Johannes församling att avstå sina utrymmen i nyrenoverade Drumsö kyrka.
– Utrymmena kommer att bli tre gånger dyrare än vad de har varit. Vi är tvungna att fundera hur vi får våra plus och minus att gå ihop.

Har ni hört folk som använder sig av era tjänster, som babyrytmik, om vad de tänker om detta?

– Vi har gjort en enkät bland Drumsöborna. Den har vi inte resultat från än, men det är på gång.
Enligt Johan Westerlund kan till exempel församlingens babyrytmik även ordnas i andra utrymmen än kyrkans.
Onsdagen den 4 maj ordnar Johannes församling en öppen diskussionskväll om förändringarna i det svenska församlingsarbetet på Drumsö.

ANDRA LÄSER