Peking ökar kontrollen över Hongkongs val

Hongkongs valsystem kommer att ändras, det bekräftas under folkkongressens möte i Peking. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande, i den tidigare självstyrande regionen. Det är ytterligare ett hårt slag mot Hongkongs demokratirörelse.

Hongkongs högste politiker Carrie Lam under Kinas folkkongress på fredagen.
Förslaget om förändringar i Hongkongs valsystem lämnades in till folkkongressen på fredagen, när dess årliga möte inleddes i Peking.
Exakt hur förändringarna kommer att se ut är ännu inte helt känt. Men Wang Chen, vice ordförande i folkkongressens ständiga utskott, bekräftade att Peking vill att den valkommitté som i dag utser Hongkongs högsta ledare också ska nominera kandidater till den lagstiftande församlingen, Legco. Dessutom ska antalet platser i Legco utökas, från 70 till 90. Valkommittén anses allmänt vara kontrollerad från Peking.
Det uppskjutna valet i Hongkong kommer dessutom att hållas först hösten 2022, skriver South China Morning Post. Valet skulle ha hållits i september i fjol, men sköts upp med hänvisning till coronapandemin.

Endast "patrioter"

Xia Baolong, Pekings ansvarige för Hongkong, förklarade vid mötet med folkkongressen att reformerna är nödvändiga för att säkerställa att endast "patrioter" har den politiska makten i Hongkong.
Tidningen Global Times, trogen kommunistpartiet, rapporterar att när förslaget klubbats av folkkongressen kommer dess ständiga utskott att skriva om några olika delar av det som är känt som Hongkongs minigrundlag. Grundlagen skrevs i samband med att Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 och skulle säkerställa att formeln "ett land, två system" behölls. I och med Kinas förändringar i Hongkong menar många att det inte längre finns två system.
– Kinas kommunistiska parlament har tagit sitt största steg hittills för att utplåna Hongkongs frihet, sade Chris Patten, Hongkong sista brittiska guvernör, i en kommentar till organisationen Hong Kong Watch.

Hårdnande grepp

I Hongkong är många nu förtvivlade.
"Meningslöst! Bara de som kommunistpartiet älskar kommer att vara i valkommittén" skriver en twitteranvändare.
"Världen måste medge att ett land, två system är över. Kina har gjort Hongkong totalitärt och kommunistpartiet kommer inte att tillåta några avvikande åsikter", skriver en annan.
Förändringarna i Hongkongs valsystem var dock långt ifrån oväntade. Pekings grepp om regionen har successivt hårdnat under senare år och ännu mer intensivt under 2020, då då man införde en ny säkerhetslag. Lagen har lagt en våt filt över demokratiprotesterna och många av dem som ändå protesterat har gripits av polis för att ha brutit mot den nya lagen.
Samtidigt har hoppet ändå levt hos demokratiaktivisterna. 2019 vann de stort i de lokala distriktsvalen, vilket kunde ha påverkat deras möjligheter att skapa majoritet i den lagstiftande församlingen. Men valen till den sköts upp och har nu alltså skjutits upp igen.
ANDRA LÄSER