Det gamla och det goda tilltalar Knucklebone Oscar: ”Det är roligt att skilja sig från mängden”

Knucklebone Oscar har gjort sig känd som en energisk liveartist med spelningar i hemlandet, Europa och Kina. I november jubilerar Oscar tillsammans med en namnkunnig skara med gäster.

Knucklebone Oscar är aktuell med ett album som han gjort tillsammans med Tuomari Nurmio. I november fyller han också 50 år.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
09.11.2022 05:02 UPPDATERAD 09.11.2022 06:04
Vi träffar Knucklebone Oscar i ett gammalt och kallt funkishus utanför Helsingfors centrum. Det är ett hus som utnyttjas flitigt av representanter för olika marginella kulturer och här ordnas fester och konserter ibland. Huset är fyllt med gamla prylar, vilket tilltalar Oscar.
– Jag är en stor vän av vintage och jag samlar på gamla gitarrer. Jag har nästan 50 gitarrer i min samling. För mig är det viktigt att sticka ut, men det är inget självändamål. Eftersom musikkulturen är på väg att strömlinjeformas och så tycker jag att det är roligt att kunna skilja sig från mängden. Det estetiska spelar en lika stor roll för mig. För mig är stilen, klädseln och instrumenten lika viktiga som musiken, säger Oscar.
Knucklebone Oscar har i snart 30 år underhållit publiken med sin fartfyllda, råa musik som är influerad av rock, blues, soul och punk. Det går häftigt till på spelningarna när Oscar studsar omkring på scen och bjuder på akrobatik bland publiken.

ANDRA LÄSER