Palestina börjar samarbeta med Israel igen

I ett halvår har kontakten varit bruten, men nu meddelar det palestinska styret att samarbetet med Israel återupptas.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Arkivbild.
– Vi kommer att återuppta kontakterna med israelerna i ekonomiska frågor, hälsofrågor och politiska frågor, säger Palestinas premiärminister Mohammad Ishtayeh på en videokonferens.
FN och EU nämns bland de som har försökt få i gång samarbetet mellan Palestina och Israel igen och beskedet innebär exempelvis att organiseringen av transporter av palestinska patienter till israeliska sjukhus kan återupptas.
Det var i maj som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas stoppade det gemensamma arbetet, vilket även bland annat omfattade det USA-stödda säkerhetssamarbetet, som svar på Israels planer på att annektera delar av Västbanken.
Dessa annekteringsplaner lades på is i augusti, när Israel skrev under ett USA-förhandlat avtal om normaliserade relationer med Förenade arabemiraten – ett avtal som Palestina har fördömt.
– Mot bakgrund av Mahmoud Abbas internationella kontakter ... och med tanke på de skriftliga och muntliga åtaganden som vi har fått från israelerna, kommer vi att återuppta relationerna där de var före den 19 maj 2020, säger Hussein al-Sheikh, civilminister i det palestinska styret.
Beskedet kommer inför att Israel på onsdagen får besök av USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo. Under president Donald Trumps republikanska styre har relationen mellan USA och Palestina kollapsat och Abbas har öppet sagt att han hoppas att relationen förbättras när demokraten Joe Biden tillträder som ny amerikansk president.

ANDRA LÄSER